Mars Yolcuları İçin Menü


“Mars Yolcuları İçin Menü”  başlığı kurgubilim gibi geliyor değil mi? Kurgudan bahsetmiyoruz! Gerçekten Mars yolculuğuna çıkacak astronotlar için yemek listesinin yapılacağını, bunun için yarışma açıldığını haber veriyoruz!

Hawaii Uzay Araştırmaları ve Simülasyon (Hİ-SEAS) merkezi şu sıralar Mars uçuşlarında astronotların yemek menüsünde neler olabileceğini araştırıyor.

Mars uzay istasyonunun kilerinde neler olmalı? Araştırmacılar tahıl, konserve et, vejeteryan sahte et ve baharatlar olsun istiyor ve bir liste oluşturmuşlar:  HI-SEAS ingredient list

Anlaşılan o ki, astronotlar uzayda astronot yemeğinden kısa sürede bıkıyorlar. Hatta uzayda yemek pişirmek istedikleri de oluyor.

Hİ-SEAS yiyecek araştırma grubu iki öneriyle geldi. Birincisi ısıt ve ye usulü yiyecekler. Bu tür yiyeceklere biraz su ekleyerek ısıttıktan sonra yemesi kolay, çabuk, zahmetsiz ve temizliği de sorunsuz.  Üstelik az çöp ve atık su çıkıyor. İkinci düşünce uzayda yemek pişirme ihtimali. Belki canı sıkılan astronotlar için iyi bir aktivite ama uzayda kıt olan suyun harcanması problemi var. Ayrıca daha çok zaman ve emek gerektirdiği gibi temizliği de külfetli. Bu yöntemle astronotlar daha dengeli beslenebilecek ki bunun sonucunda moral artışı, verim, sağlık ve birliktelik hissi artacak.

Geçen sene Cornell ve Hawaii Üniversiteleri bir yarışma açmıştı. Soru şuydu: Uzayda astronotlar ne yemek pişirsin? Cevap olarak fikir ve yemek tarifi topladılar. Belki Mars için değil ama, listeye baktıktan sonra oradaki malzemeleri kullanarak “bu dünyadan öte” yemek tarifi çıkarabilir misiniz? HI-SEAS ingredient lıst

Araştırmacılar şunu da hatırlatıyor: Mars yolcusu olamayabilirsiniz ama astronotlar için menüye katkıda bulunabilirsiniz! Eğer yarışma tarihini kaçırdıysanız, bunu bir fırsat bilerek beyin fırtınaları yaratabilirsiniz.. 

 

One thought on “Mars Yolcuları İçin Menü”

  1. HERBALIFE , firmasının ürünleri bütün bu yolculuk boyunca alınması gereken tüm gıdaları kapsamaktadir.

Comments are closed.