Doktorlar Ne İster?


Doktorlar Sizce Ne İster? Bu sorunun cevabı coğrafyaya göre değişiyor! ABD doktorları daha çok para istiyor, Türk doktorları evvela güvenlik peşinde!

Hastalarla ve çalıştığı kurumla iyi ilişkiler içinde olmak her doktorun arzusudur! Bu durum, dünyanın neresine giderseniz gidin aynıdır! Özellikle işinin ehli, koordine çalişabilien, doğru tanı koyarak yerli yerinde tedavi önerebilen doktorlar başımızın tacıdır. Allah ne onlara muhtaç etsin deriz, ne de onlarsız bıraksın!

Gel gelelim her an muhtaç olabileceğimiz doktorlar mutlu değil!

Bakın ABD doktorları nelerden şikayetçi:

1. Finans durumları. Artan masraflar nedeniyle doktorların tüm dikkatleri parasal durumlara kenetlenmiş durumda. Genel olarak gelirlerde azalma söz konusu. Hastanelerde artan masraflar doğal olarak hekimlerin günlük operasyonlarına  yansıyor ve genel bir sıkıntı hissediliyor.

2. Destek ve daynısma edksikligi. Doktorların kendi alanlarında destek yetersizliği.

Kurumlarda çalışan veya kendi ofislerinde hasta kabul eden doktorların ortak sorunu aynı: Hastanelerden kendi alanlarıyla ilgili destek bekliyorlar.  Hastaneler kendileri için çalışan doktorların görünür olması için, yani pazarlama çalışmalarında, yardımcı oluyorlar ama özel doktorlar bu tür fırsatlardan yararlanamıyor.

3. E-reçete ve e-rapor. Doktorlar bilişim desteği de bekliyor ki hastalara ait bilgilerin elektronik ortamda kullanılabilir olsun. Fakat bu konuda da yeterli destek alamadıkları için mutsuzlar.  Henüz elektronik kayıtlara geçmemiş doktorların hastane ve diğer doktorlardan bilgi alışverişi kısıtlı. Daha fazla eğitim ve işgücü desteğine ihtiyaçları var

4. Hasta bilgileri ve yetersiz iletişim. Doktorlar hastaları ile ilgili bilgileri hastanelerden almakta zorlanıyorlar.

5. İş ve özel hayat dengesi. Doktorlar işlerinin arttığından şikayetçi. Sadece doktorluk değil aynı zamanda genel ofis işlerine de zaman ayırmaları gerektiği için özel hayatlarının zarar gördüğü düşüncesindeler.

6. Uzman yetersizliği. Genelde doktor yetersizliği hissediliyor, aynı zamanda uzmanlaşmış hekim bulmak da gitgide zorlaşıyor. Uzman doktorların yetersizliği sorununun artmasından endişe ediliyor.

Evet ABD doktorları genel olarak mutsuz. Mutsuzluğun nedeni kısaca hastane ve sistem ile ilgili yetersizlikler ve beklentilerin elde edilemeyişi.

Türk hekimleri nelerden şikayetçi?

Türkiye’deki doktorlar da mutsuz, yorgun ve sahipsiz hissediyorlar. Doktorlarımız iş ve gelir güvencesi olmadığından şikayetçi. En yeni anketlerden birinin sonucuna göre Türk doktorlarının yüzde 43.4’ü mutsuz olduğunu belirtmiş. Türk doktorları mesleki bağımsızlıklarının olmayışından, hor görülmekten, güvencesiz iş ve gelirden şikayetçi. Hepsinden önemlisi de vatandaş saldırısı korkusu var.  Şiddet ve saldırı içerikli haberler hekimlik pratiğini olumsuz yönde etkiliyor ve doktorların büyük çoğunluğu (%92’) endişe içinde hissediyor. (kaynak:NTVMSNBC)

Dünyanın birçok yerinde doktorlar değişik nedenlerle mutsuz hissedebilir ama ya sağlıkta şiddet? Başka hangi ülkenin doktorları can güvenliği endişesiyle çalışıyor, bilmek isterdim!

Türk doktorları her şeyden  önce ne isteryormuş?