Çiçektozu ve Alerjiler


Araştırmacılar iklim değişikliği nedeniyle artan çiçektozunun, yani polenlerin, alerjileri arttırdığını bildiriyor.

Buna ek olarak polen oranının yüksek olduğu bölgelerde alerji kurbanları aksırık, tıksırık, hapşırık, burun akması, gözlerde yaşarma, kaşıntı hissi rahatsızlıkları çok daha etkili hissedecekler.

Çalışmaya ait bulgular American College of Allergy, Asthma and Immunology toplantısında açıklandı. Kuzey Amerika da dahil olmak üzere dünyanın değişik yerlerinde polen sayısının dramatik bir şekilde artması, 2040 itibariyle bu sayıyı iki katına çıkaracağı tahmin ediliyor

İklim değişikliği çok yakın bir gelecekte çarpıcı bir oranda polen artışına neden olacak. Bu artışın en belirgin nedenleri; ekonomik büyüme, küresel çevre sürdürülebilirliği, ısı artışı ve karbondioksit seviyesindeki yükselme gibi insan-yapması değişiklikler olarak tespit edildi.

Polen sayısındaki artışı merak edenler için Kuzey Amerika’ya ait değerleri şu şekilde verebilirim: 2000 yılında 8,455 olarak tespit edilen polen sayısının, 2040’a gelindiğinde 18,285 olacağı tahmin ediliyor. Buna ek olarak diğer bilimciler de iklim değişikliği ve ısınan atmosferin bir diğer sonucunun polen sezonunun erken başlayıp geç bitmesi olacağını söylüyor.

Bilim insanları daha önce de iklim değişikliğiyle ilgili çalışmalar yapmış ve  buzlanma ve ayaz mevsiminin geç başlaması ve erken bitmesi nedeniyle yakup otu (kanaryaotu) bitkisinin artmakta olduğunu kanıtlamıştı. Yakup otunun çiçektozu yani polenleri şiddetli alerjilere neden olan polenler üretmektedir.

 

İklim Değişikliği ve Küresel Isınma Ile ilgili Diğer Yazılarım:

Yiyecek Alerjileri

Küresel Alerji – Globalerji

Maya Medeniyetini Kuraklık mı Çökertti?

Sona Hazırlanan Tedarikçi Amerikalılar

Kuraklıkla Gelen İntiharlar

Felaket Sonrası Bulaşıcı Hastalık Riski

HAARP Nedir?

İklim Değişikliğiyle Artan Hastalıklar

Hortlakların Dönüşü Sosyal Medya Kampanyası

Doğal Afetlerin Ardından Yaşam