Daha Az Tuz Tüketmenin Yolları

Daha az tuz tüketmenin yolları nelerdir?

Sodyum klorid diye bilinen tuz vücudumuz için gereklidir. Tuzda bulunan sodyum sinirlerin uyarımına ve kasların kasılıp açılarak fonksiyonel olmasına yardım eder. Vücudumuzdaki potasyumla birleştiğinde sıvı dengesinin korunmasına destek olur.

Tuz gereklidir ama fazlası zararlıdır. Uzmanlara göre günde bir tatlı kaşığının onda biri kadar tuz yeterlidir ancak bir çoğumuz bunun belki 20 katı tuz tüketiyoruzdur!

Uzmanlara göre fazla tuz vücuttan atılıyor. Bazı insanların bünyesi fazla tuz tüketimine bağlı olarak su tutar bu da damarlara gönderilen ekstra sıvı demektir ki kan basıncını arttırır.

Yediğimiz birçok gıda maddesinde epeyce tuz bulunuyor: salam, sucuk, sosis, konserveler, hazır çorbalar, fast food yiyecekler, soslar, turşular, kraker ve diğer birçok hazır gıda maddesi fazlasıyla tuz barındırıyor.

Uzmanlar günlük tuz tüketimini düşürmek için şunları öneriyor:

Tuz yerine baharat kullanmak: Yemek yaparken tuz yerine değişik baharatlar koyarak yemeğin tadını arttırmak mümkün. Kuru baharatlar (karabiber, tarçın, zerdeçal, kırmızı biber gibi), taze yeşillikler (fesleğen, nane, maydanos, dereotu, taze soğan gibi), köklü bitkiler (sarımsak ve zencefil gibi). Bazı yemeklerde, damak tadına göre, limon suyu kullanmak hatta sirke damlatmak da tuz koymanın yerine geçebiliyor.

Değişik yağlar kullanmak: Zeytin yağından başka sağlıklı, hoş kokulu ve lezzetli yağlar da kullanilabilir. Değişik yağlara örnek olarak susam, fındık, ceviz, şam fıstığı, yer fıstığı, Antep fıstığı, soya yağları verilebilir. Böylece farklı yağlardan gelen tadlar tuza ikame olarak kullanılabilir.

Yiyecekleri közlemek, sote ve kavurmak: Hepimizin bildiği gibi kavurmalar ve soteler yemeğe apayrı tat verir. Kavurma sırasında sebzelerin ve etlerin kendine özgü tadı ortaya çıkar. Bu yöntemlerde yemek yaparken bol baharat kullanarak tadlar pekiştirilebilir. Buğulama sevenler tuz yerine limon ya da portakal suyu kullanabilir.

Tahıl ihtiyacını kara ekmek (Aşağıdıki yorum doğrultusunda esmer ekmek ya da tam buğday ekmeği olarak düuzeltiyorum) yerine doğrudan tahıldan almak: Uzmanlara göre tahıl ekmeği beyaz ekmekten daha sağlıklı ancak fazla tuz ihtiva ediyor. Bunun bir nedeni ekmek hamurunun mayalanarak kabarması için tuz gerekli. Yani kara ekmek (Aşağıdıki yorum doğrultusunda esmer ekmek ya da tam buğday ekmeği olarak düuzeltiyorum) sağlıklıdır denilse bile içerdiği tuz göz önünde bulundurulduğunda pek de düşünüldüğü gibi sağlıklı olmayabilir.  Tahıl ve baklagillerle yapılan ezmeler, salatalar ve diğer yiyecekler (kısır gibi) tuz yerine bol baharatlı ve limonlu hazırlanarak tahıl ihtiyacı karşılanabilir.

Sebze ve meyveyi sezonunda tüketmek: Uzmanlar bitkisel gıda maddelerini mevsiminde yemeyi öneriyor. Sebze ve meyveler kendi sezonlarında, sahip olabilecekleri en fazla tat ve besine sahiptirler. Dolayısıyla kendi tadları yeterli olacağından  fazla tuz gerektirmeyebilirler.

Bu arada unutmayın! Ne çeşit tuz yendiğinden çok nekadar tuz kullanıldığnın önemi var. Yaş 51+ ise, yüksek tansiyon,diyabet ve kronik karaciğer sorunları mevcutsa uzmanlar tuzun cidden azaltılmasını öneriyor!

Günlük diyetimizden (yediklerimizden) tuzu azlatmak zor olabilir ama belki listedeki yöntemlerden bazılarını deneyebilirsiniz.  Bence bol baharat kullanmak, daha az tuz tüketmenin en kolay ve lezzetli yollarından biri!

En alttaki yorumu okuyun: Tuz tadı bilmeyen çocuklar yetiştirmek!

3 thoughts on “Daha Az Tuz Tüketmenin Yolları”

  1. Dostum, güzel yazı ve haberlerini çoğunu okuyor ya da göz atıyor ve gruplarda ve arkadaşlarıma, aile ve akraba bireylerime paylaşıyorum. Bu arada, benim challenger (meydan okuyucu olarak çevrilebilir, ama tam açıklamaz, daha uygunu aşkın-benzerlerinden üstün galiba) bir yönümde Türkçe’ye çeviri ve dil merakımdır.
    Bu nedenle okurken dil ve sözcüklerin doğruluğu eleştirisi de yapabiliyorum. Tabii doğru konuşma ve yazma dilini bulmak amacıyla. Karşılıklı tartışmaya da açığım tabii, dil konusunda uzman değil, araştımacı ve öneren pozisyonundayım. Bu nedenle Türkçe’de pek oluşmamış olan Karşılıklar Sözlüğü için karşılıklar biriktiriyor ve Türk Dil Kurumu sözlüklerinde bulunmayın sözcüklere karşılık öneriyor ve kimi zaman (vakit buldukça ve sözcüğü TDK’da bulamadıkça Wiktionary’ninTürkçe sürümü olan Vikisözlük’e madde yazıyorum.
    Bu vesile ile düzeltme ve doğruyu bulma adına: Bu yazınızda ve daha önceki bir yazınızda da sözünü ettiğiniz “kara” ekmeğe biz burada “esmer” ekmek diyoruz. Ya da son zamanlarda tam buğday ekmeği denmeye de başlandı. Yani kepeği vb alınmamış undan yapılmış ekmek. Siz de bunu mu demek istiyorsunuz?
    Sevgilerimle.

  2. Tuz konusunda ben de çok hasas davranıyorum. Teşekkürler. Okuduğum yorumu yapan arkadaşımızı cidden çok takdir ediyorum. Ben de kendisi gibi dil konusunda çok duyarlıyım. Dinlediğim TV programlarında konuşmacıların hatalarını sürekli olarak düzeltmeye çalışmaktayım. Esasen görevim icabı (Tercüman-Bilirkişi) dilimi en iyi şekilde kullanmak hususunda gayretliyimdir. Benim inancıma göre kendi dilini bile iyi bir şekilde kullanamayan nesiller; kendi ülkelerinin geleceğine ihanet ediyorlar demektir.Tabii hem ailelere hem de okuldaki öğretmenlere(ayrıca da askeri birliklerdeki komutanlara) çok büyük görevler düşmektedir. Ancak bu sayede dilimizi ilelebet yaşatabilir ve ülkemizin de geleceğini garanti altına alabiliriz.Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki: bir insanın bir yabancı dili öğrenebilmesinin sınırı; o insanın kendi ana dilini bilme ve kullanma düzeyindedir.Bu bilinç içerisinde olan nesiller yetiştirmek en önemli hedefimiz olmalıdır.

Comments are closed.