Geribildirimler


Hepimiz gün boyunca geribildirimler alırız ya da veririz. Bunun için bir ofis ortamında çalışmaya gerek yoktur. Örneğin çocuğunuzun sevdiği kurabiyeleri fırında her zamankinden daha uzun süre tutarak kurumasına neden olduysanız ve çocuğunuz da her zamanki tadı bulamdıysa size geribildirimde bulunacaktır.

  • “Bunlar ne biçim kurabiye böyle?” derse, istemeyerek fırında unuttuğunuz (kuruttuğunuz) kurabiyeler hakkında çocuğunuzdan gelen böyle bir olumsuz geribildirim karşısında iyice moraliniz bozulur.
  • “Annecim her zaman yaptığın kurabiyeler değil bunlar, gelecek sefere eskisi gibi olsun!” derse, eh biraz emir almış gibi olursunuz ama, yine de geribildirimde az da olsa olumlu ifade vardır. Daha az canınız sıkılır.
  • “Annecim ellerine sağlık, benim sevdiğim kurabiyeler için emek harcadın ama bunlar biraz sert mi olmuş ne?” derse (tabi böyle konuşan çocuk geleceğin dünya lideri olur) o zaman önce olumlu geri bildirim aldığınız için, ardından harcadığınız zaman ve emek için takdir edildiğinizden mutlu olur, devamında gelen olumsuz geribildirime öyle fazla üzülmezsiniz!

Takdirin de ötesinde, olumlu geribildirim, istek ve ilhamı arttırır.

Olumlu geribildirim yapıcı bir öğretme tekniğidir.

Olumlu geribildirimin ardından söylediğiniz herşey daha yumuşak algılanır, daha kolay uygulanır.

Olumlu geribildirim istenen ve beklenen iyi davranışlara yol açar, istenmeyen davranışlara geçit vermez.   

Kuru ve sert kurabiyeleri yiyemediği için annesine “Bunlar ne biçim kurabiye böyle?” diyen çocuğa zaten canı sıkılmış annenin verebileceği cevapların olumsuzluğunu ve ulaşabileceği boyutları düşünebiliyor musunuz? Gelin, geribildirim yaparken önce olumlu birkaç şey söyleyelim, sonra fikir beyan edelim ya da olumsuz geribildirimde bulunalım!

Bir de lütfen geribildirimde bulunmak için beklemeyin! İşine sadık, görev bilinçli insanların size sunduğu işe karşılık geribildirim bekliyorlarsa mümkün olan en erken zamanda verin!

Bu yazının anafikri: Mümkün olduğu sürece önce olumlu geribildirimde bulunun çünkü devamında vereceğiniz fkir, öneri ve/veya olumsuz geribildirimin kolaylıkla alınmasına olanak vermiş olursunuz.

(Geribildirim: Geri beslemek, geri bilgi akışı, yankı, geri etki, geri veri)

7 thoughts on “Geribildirimler”

  1. Kesinlikle katiliyorum.Elinize saglik

  2. Teşekkürler.Aynı fikri paylaşıyorum.

  3. En olumlu geri bildirimimi yolluyorum size Fatosh Hanım. Selamla, sevgi ve saygıyla…
    (G.B.: İyi ki varsınız…) MS

    1. Geribildirim diye buna derim! Varolun Mehmet Bey!
      Zaman ayirip yorum verdiginiz icin cok tesekkur ederim.
      Esenlikler,
      Fatos

  4. Bu zamana kadar okuduğum yazıların hepsi de güzel.

  5. Yazınız bayağı bilinçlendirdi. Biraz daha uzun olsaydı soluksuz okunurdu.

Comments are closed.