Hükümetler Geleceği Tahmin Ederse


Bazı hükümetler gelecekte neler olacağını bilmek istiyor ve bunun için Twitter, Google ve Facebook gibi sosyal ağları kullanıyor.

Yeni birşey söylemedim, bunları zaten biliyordunuz değil mi? Amerikan Ulusal İstihbarat Bürosu, ileri analitik yöntemler kullanarak ABD, Avrupa ve İsrail gibi dünya coğrafyalarında olabilecek önemli sosyal olayları önceden kestirmeye çalışıyor. ABD’de sponsor edilerek bu işle görevlendirilmiş 14 üniversite bulunuyor.

Böyle bir çalışmanın asıl kaynağı sosyal ağlardan gelen veriler. Ve tahmin edebileceğiniz gibi devasa bir proje. Eğer gerçekleşirse hükümet darbelerini, ölümcül salgınları, para birimi dalgalanmalarını ve savaşları önceden kestirebilecek.

Veri kullanarak geleceği tahmin etmek mümkündür ve yeni birşey değildir.  Örneğin istatistikçiler verileri analiz ederek gelecek senenin meyve, sebze ve tahıl mahsulü hakkında şimdiden bilgi sahibi olabilirler, ya da 10 yıl sonra erozyona ne kadar toprak kaptırılacağını şimdiden hesaplamak olasıdır. Ya da daha basit bir misal: Hava durumu raporları nasıl hazırlanıyor sanıyorsunuz? Fakat sosyal medyada ne kadar dolaşırsanız dolaşın gelecek yılın modasını şimdiden kestirmek zordur.

Ve unutmadan hatırlatalım.. Bazı bilgiler ortadan verilmez (gizlidir), bazıları son dakika açıklanır, bazıları sürekli dolaşımdadır.

Bazı veriler düzenlidir ve hangi konuda tahmin yapılacağına dair bir fikrimiz vardır, dolayısıyla çıkarım yapmak kolaydır. Diğerinde sayılar, yazılar, günlük konuşmalar, fotoğraflar, videolar ve pek çok görsel mevcuttur.

“Gelecekte neler olabilir?”, yani “Aşağı yukarı neler bekleniyor?” sorusuna cevap verilebilirse, plan  yapmak kolaylaşır.

Çok çok basit anlamda ve başlangıç olarak, anahtar kelime taraması yapan motorlar her gün defalarca “bomba, nükleer, İsrail, Rusya, Kuzey Kore, Küba, komünizm, sosyalist, Taliban, el Kaide, İslam, İran, korku, sosyal çökme, kültürel çökme, siyasi çöküş, atomik silahlar, değişim, dönüşüm, demokrasi, saldırı, terör, terörizm, para, dolar, euro, grip, epidemi, salgın, ölüm, ölümcül, çare, yardım, ağıt, ağlamak, dert, devrim, savaş, barış, radikal, füze vb gibi kelimeleri arıyordur. Bu liste hayal gücünün büyüklüğüyle orantılı olarak genişletilebilir!! Yalnız duyduğuma göre bir süre önce domuz, bulut ve Meksika gibi masum kelimeler de listeye dahil idi..

Amerikan İstihbaratının işi zor görünüyor!  Oldukça büyük boyutlu sosyal verinin inceleneceği bir projeden söz ediliyor ve beklenen sonuçları verip vermeyeceği bilinmiyor.

Analitik tahmin çalışmaları şimdilik deneme mahiyetinde olsa da hükümetleri aydınlatabilecek bilgilere toplanmakta.

Neyi tahmin edeceğini bilmek, tahmin işini kolaylaştırır ama sosyal ağlarda konuşulanı, yazılıp çizileni veri olarak kullanıp toplumun gidişatını anlamak bence samanlıkta iğne aramak gibidir.  Yine de biz bilmeyiz, liderler ve yöneticiler bilir! Onların elbet bir bildiği vardır, bekleyelim, görelim.  Bir soru: Neyi tahmin edecektik?

One thought on “Hükümetler Geleceği Tahmin Ederse”

  1. Merhabalar Fatoş Hanım.
    Bir ülkede 14 üniversite ve İstihbarat teşkilatı dünyanın belli bölgelerinde ne gibi olayların olması konusunda çalışma yapıyor ve tahmin ettiklerinin gerçekleşmesi için çaba sarf ediyorsa oralarda istediklerinin olması gerçekleşir.
    İSTE VERİLSİN, ÇABA GÖSTER OLSUN sır değil. gerçektir.
    Ancak ABD, dünya milletlerini kendi kendine bıraksa, dünya barışının gerçekleşmesi daha çabuk gerçekleşir.
    Saygılarımla.
    Yusuf YAMAN

Comments are closed.