Kadınlar Neden Çok Geveze?


İster inanın ister inanmayın, Maryland Üniversitesi “kadınların gevezeliğiyle ilgili” bir çalışma yaptı! Kadının geveze olmasının nedenini biyolojisiyle ilintili bulundu!

Kadın beyni yüklüce FOXP2 proteini içeriyor. Bu protein 4-5 yaş grubundaki kızlarda oğlanlara göre yüzde 30 daha fazla ve iletişim güdüsüyle bağlantılı bir protein. Çalışma sadece insanları değil, dişi fareleri de inceledi ve dişilerin erkeklere göre daha fazla ses çıkardıklarını bulguladı.

Kız bebeklerin erken yaşlardan itibaren iletişime daha yatkın olduklarını, ilerleyen yaşlarda bunun konuşmaya dönüştüğünü bildiren araştırmacılar, kadınların günde ortalama 20 bin kelime sarfettiklerini erkeklerinse en fazla 7 bin kelimeye çıkabildiklerini söylüyor. Genelde kız çocukları erkek çocuklarından daha önce okumayı ve yazmayı öğrenirler, bunun da ötesinde daha gelişkin kelime dağarcığı kullanırlar.

Kadınların geveze olduğunu düşünenlerin sayısını bilmiyoruz ama bu konuda fazlaca eleştirdiklerini biliyoruz. “Kadın gevezeliği zaten bilinir, buna dair bilimsel bir çalışma gerekli miydi?” diye soranlar çıkacaktır. Gerekli miydi değil miydi bilmiyoruz ama anlaşılan o ki kadınlar konuşarak bağlantı kuruyor ve bağlantıları sürdürmek için konuşmaya devam ediyor.

Belki de bundan sonra etrafınızdaki kadınlara “Ne çok gevezelik ettin!” ya da  “Hala mı konuşuyorsun?” demek yerine “Beyninde epeyce FOXP2 proteini olsa gerek” dersiniz!

Geveze olmayan kadın da vardır.. Gevezelik de her zaman olumsuz bir özellik gibi görülmemelidir. Fazla konuşan her insan bir süre sonra etrafa rahatsızlık verebilir ama sessizliği sevmeyenler için bu geçerli değildir. Her ne kadar yazının başlığı “Kadınlar neden çok geveze?” olsa da, gevezelik her zaman, her yerde, herkes için olumsuz bir özellik olmayabilir.

geveze kadin

2 thoughts on “Kadınlar Neden Çok Geveze?”

  1. Kadınların konuşma yetileri erkeklerden daha ileri. Bunun iki nedeni var.
    1. kadınların silahi dilleridir. Beden gücü yerine dil gücüyle erkeklere üstünlük sağlarlar. Zaman içinde bu gücü gevezelik haline dönüştürdükleri de oluyor. Ama dil önemli bir silahtır.
    2. Kadınların beyni dil konusunda erkeklerin beyninden farklı. Erkeklerde dil merkezi sadece sol beyinde iken kadınlarda her iki beyinde dil merkezi var. Yani kadınlar konuşurken hem analitik hem de sentetik düşünebiliyor. Bütünsel bakış akılla, analitik bakış zeka ile ilgilidir. Bu bakımdan erkekler daha zeki, kadınlar daha akıllıdır.

  2. DAHA 9 AYLIKKEN DILI COZULEN COK SAYIDA KIZ COCUGU GORDUM; AMA 2 YASINDAN ONCE KONUSAN BIR TEK ERKEK COCUGA RASTLAMADIGIM GIBI, 5 YASINDA KONUSMAYA BASLAYAN COK SAYIDA ERKEK COCUKLA TANISTIM SIMDIYE DEK… BUNU ASIL NEDENI $U: NASIL KI ERKEKLER 12 YASINDA ERGENLIK CAGINA GIRERKEN, KIZLAR 14-15’TE GIRIYORSA VE DOGA ERKEGE “SPERMLERIN YASLANMADAN VE BOZULMADAN BIR AN ONCE COCUK YAP” DIYORKEN, KIZLARA “SEN BIRAZ BEKLE, KEMIKLERIN GELISSIN KI KOCA BEBEGI TASIYABILESIN VE MEMELERIN BUYUSUN KI ICI YETERINCE SUT DOLSUN…” DIYORSA, AYNI BICIMDE BEBEGE ANADILINI OGRETECEK OLAN ANNE OLACAGI ICIN KIZLARIN DILI ERKEN ACILIYOR KI SOZCUK DAGARCIKLARI GELISSIN VE KONUSMA YETENEKLERI MUKEMMEL OLSUN DA BEBEK DE COK SAYIDA SOZCUK OGRENIP SOSYAL HAYATA HAZIRLANSIN… ERKEGE DUSEN DISISLER OLDUGU ICIN ONA DA KAS GUCU KAZANDIRIYOR DOGAMIZ… ESIN VERDINIZ FATOS HANIM, TESEKKURLE, SAYGIYLA… MS

Comments are closed.