Internet Maps Servisleri ve Yoldan Geçenler


Internet Maps servisleri için kısaca yol haritası uygulaması diyebiliriz. Daha spesifik olursak, Google Maps nedir biliyor musunuz? Peki Yandex Maps nedir?

Internet Maps dediğimiz servis uygulamaları sokak ve cadde bulmakta, geziler için rota belirlemekte kullanılan; yayalar, taşıt sürücüleri, bisiklet ya da toplu taşıma kullanıcıları tarafından başvurulan, kentsel işletmeleri de tayin etmeye yarayan bir teknolojidir. Bu haritalama servislerinde görülen yollar ve bölgeler gerçek zamanı yansıtmaz. Gösterilen imajlar genellikle aylar öncesinde alınmıştır.

Google Maps de Yandex Maps de yukarıda anlatılan servisleri sunarlar ama bir Rus arama motoru olan Yandex Maps yol fotoğraflarını çekerken tesadüfen oradan geçenlerin yüzlerini gizlemez. Oysa Google Maps insanların yüzlerini gizlemek için azami çaba harcar.

Google Maps’in harcadığı çaba gerekli mi gereksiz mi, bu hikayeyi okuduktan sonra siz karar verin.

Bir Rus kadını Yandex Maps’de adres aramaktadır. Cadde araması yaparken binaları daha yakından görmek için zoom yapar (yakınlaştırır). Yolda sevgilisini bir başka kadınla son derece samimi bir halde görür. İmaj öyle belirgindir ki resmine baktığı adamın sevgilisi olduğundan adı gibi emindir. Kadın daha sonra bakmakta olduğu cadde imajının kaç ay önce çekildiğini öğrenir. Kaç yıldır sevgilisiyle birlikte olduğunu da düşününce bulmacanın parçaları biraraya getirilir. Sevgilisi kendisini en az iki yıldır aldatmaktadır ve sevgilisi de sadakatsizliği itiraf eder. Tabi ilişkileri anında sona ermiştir.

Şimdi sorumuzu soralım:

Internet Maps dediğimiz bu servisler sokaktan geçen adamın yüzünü göstersin mi? Google Maps gibi yüzler ve silüetler anlaşılmaz hale getirilmeli mi? Yandex Maps‘de olduğu gibi, yol haritalarını zoom ettikçe, oradan geçen insanlar da ifşa edilsin mi? Hmmm.. Demek Rus kız Internet Maps’de gezinirken nişanlısının onu aldattığını bulmuş…

2 thoughts on “Internet Maps Servisleri ve Yoldan Geçenler”

  1. Elbette yüzlerin belirgin olarak görünmesi iyi olur.yanlış bir şey yapmayanlar için güzel bir şey.Ancak bu işi farklı amaçlar için kullanacakları düşünürsek sakıncalı olabilir.Bir kitap okumuştum yanlış hatırlamıyorsam 1924 adlı bir kitap insanları sürekli olarak her bir yana konulmuş kameralar ile izliyorlardı.Orada insanların nasıl bunalıp perişan olduklarını hatırlayınca iyi bir fikirmiş gibi gelmiyor.

Comments are closed.