İlişkilerdeki Sahtelik Niye?


Soru: İlişkiler ne zaman sahteleşti? Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre çiftler arasında sahte davranışlar giderek artıyor.

Çiftler arasında sorun olduğunda dışa vurmak yerine hiç birşey yokmuş gibi gülümseyerek birbirine sokulma türünden davranışlar yaygınlaşmaya başlamış.

DePaul Üniversitesinde yapılan çalışmaya göre çiftler gerçek duyguları saklamak için birbirine daha çok yaklaşıyormuş. Tartışma sırasında gerçek duyguları ya da olumsuzlukları saklamak adına, hiç birşey yokmuş gibi davranmak, el tutmak, sarılmak ve gülümsemek  gibi davranışlar zihinsel kargaşaya neden oluyor. Evli çiftlerde de görülen bu davranışlar, partner yaşantısında üç kez daha belirgin olarak ortaya çıkıyor.

Araştırmacılara göre bunun nedenleri ortama olumsuz hava getirmemek, partneri utandırmamak, ya da üzmemek olabilir. Araştırmacıların üzerinde durduğu bir başka neden de bu alışkanlıklardan uzaklaşma cesaretini gösterememek olabilir. İlişkiler ister evlilik olsun ister partner yaşantısı olsun bir süre sonra alışkanlığa dönüşüyor. Alışkanlıklar da çoğu kez rahatlık anlamına geliyor.

Bu durumda araştırmacıların yönelttiği soru şudur:

Gerçek duyguları saklayarak alıştığımız bu ilişkide kalmaya mı çalışıyoruz? Öyleyse bu ilişki kesinlikle bir alışkanlık mı? Yoksa tartışmadan ve olumsuzluklardan ya da ayrılıklardan korktuğumuz için bizi artık doyurmasa da ilişkiyi uzattıkca uzatıyor muyuz?

Ayrıca şu sorular da soruluyor:

Eğer partneriniz ya da eşiniz gerçek hislerini saklamak için öpüyorsa ya da sahte bir şekilde sarılıyorsa nasıl hissedersiniz? Bu durumda olduğunuzu bilseniz, yani içten gelen bir öpücük yerine fake bir öpücük almışsanız, kırılır mısınız?

dikenlisopa