Son Kullanma Tarihi Geçmiş Kan

 

Kan için de son kullanma tarihi var belki de buna raf ömrü desek daha doğru. Uzmanlar kanın raf ömrünün 3 hafta olduğunu tespit etti.

Üç haftadan uzun süre bekletilen kan alyuvarları vücutta oksijen sağlama yeteneğini kaybediyor.

Bazı ülkelerde kanın maksimum 35 gün saklanması uygulaması var ve bu aslında olduça uzun bir süre.

Johns Hopkins Üniversitesinde yapılan araştırma 21 gün itibariyle kan alyuvarlarının işlevselliğini yitirdiğini bulguladı. Bu süreden sonra hastaya verilen kan oksijen taşıyamadığı gibi vücutta tekrar oksijen sağlama kapasitesine de ulaşamıyor. Yani kanın kalitesi düşmüş oluyor.

Uzmanlar kan bankalarının kan bulmakta güçlük çektiğini bu nedenle 6 haftaya kadar beklettiklerini fakat bu uygulamanın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini tavsiye ediyorlar. Zaten ameliyatlarda beklemiş kan değil, olabilecek en taze kan tavsiye ediliyor.

Daha önceden yapılan çok büyük bir çalışmanın sonucu kalp ameliyatı sırasında raf ömrü tükenmiş kan verilen hastaların ölme olasılığının daha az [en fazla 10 gün] bekletilmiş kan verilen hastalara göre iki kat fazla olduğunu bulgulamıştı.

Araştırmacılar kısa süre bekletilen kan verilmiş hastalarda felç oranının da düşeceğinde birleşiyor.  Kan nakli gereken hastalar için son kullanma tarihi (21 gün) geçmiş kan kullanımının ne çeşit bir risk yarattığı bilinmiyor.

Uzmanlar şunu da ekliyor: Yarın ameliyat olacaksanız taze kan bulmanın yollarını arayın. Kan bankalarından gelen (21 günden fazla) bekletilmiş kan, son kullanma tarihi geçmiş kandır.

Kan grubun nedir?

One thought on “Son Kullanma Tarihi Geçmiş Kan”

  1. Nasıl ya bunu ilk defa duyuyorum bundan sonra kan bağışımı kesicem ve kendi ilimdeki hastane ilanlarına gidip kan vericem. Eşim büyük bir ameliyat geçirdi ondan sonrada emboli oldu belkide buna bağlıdır. Saygılarımla

Comments are closed.