Ortadoğu’da Yeni Ölümcül Virüs


Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi 7 Mart 2013 tarihi itibariyle Ortadoğuda görülen en yeni ölümcül virüs konusunda halk sağlığı profesyonellerini uyardı.

Bu virüs daha önce hiç görülmemiş bir mikrop ve halihazırda 8 kişinin ölmesine 14 kişinin de hastalanmasına neden oldu.

Enfeksiyonların çoğu Ortadoğuda kökenli, üç vakanın ise İngiltere’de görüldüğü açıklandı. Bu virüs insandan insana bulaşıyor.

Ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) olarak bilinen ve solunum yollarını etkileyen virüs coronavirus olarak biliniyor. SARS 2003 yılında Asya’da türemiş ve ilk 5 ayda Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Asya’yı sararak küresel salgın haline gelmişti.

SARS enfeksiyonu yüksek ateşle nükseder, başağrısı, genel rahatsızlık ve vücut ağrılarının yanında bazılarında ishal de baş gösterir. Bir hafta boyunca süren kuru öksürük sonunda genelde zatürreye çevirir.

Yeni türeyen virüs SARS virüsünü andırsa da aynısı değil. Şimdilik daha çok yarasalarda görülen virüs olarak tanımlanıyor.

Henüz ABD’de bu virüse ait vakalar görülmedi. İngiltere’de ortaya çıkan problem ilk olarak 60 yaşında, Pakistan ve Suudi Arabistan yolculuğundan dönen bir erkekte görüldü. Yapılan test sonuçları H1N1, ya da domuz gribi, enfeksiyonuna işaret ediyordu. Hasta ikinci  hafta içinde öldü.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan akut solunum yetersizliği enfeksiyonlarını dikkatle inceliyor. Özellikle Arap yarımadasından gelenlerde ateş, öksürük ve solunum yetmezliği görüldüğünde rapor edilmesini istiyor. Dünya Sağlık Örgütü Ortadoğu’dan başladığı düşünülen en yeni ölümcül virüs hakkında henüz bir kısıtlama ya da yolculara uyarı yapmadı.

30 Mayıs 2013 tarihi itibariyle bu virüsten ölenlerin sayısı 30’a yükselmiş durumda. Daha da artmasından kuşku duyuluyor. Soğuk algınlığı gibi görünen ama iyileşmek bilmeyen semptomlarda doktora başvurmak yerinde olur. Ancak henüz bu virüsü iyileştirecek antiviral ilaç ya da aşı bulunmuyor. Uzmanlar elleri sık sık sabunlu suyla yıkamanın önleyici bir davranış olduğunda birleşiyor.

Ortadoğu’nun ölümcül virüsü ne şekilde doğdu, nasıl yayılıyor, ne ile iyileştirilebilir gibi sorulara henüz cevap yok. Kalabalık ortamlara girerken önce sağlık diyelim ve elleri sık sık sabunla yıkamayı unutmayalım.

 

One thought on “Ortadoğu’da Yeni Ölümcül Virüs”

  1. bu sistemi kaşıyıp duruyorlar, 7,5 milyara dayanmış dünya nüfusunun bir şekilde indirilme planının deneme versiyonları gibi görüyorum, bu işi ya savaşla yada salgınla yapacaklar gibime geliyor !!!
    hep merak etmişimdir AKP ilk döneminde türkiye balkanlar ortadoğunun en büyük aşı üretim merkezini neden kapatmışdır ? yanlışmı hatırlıyorum acaba ? kapanma sonrasında domuz gribi aşısı getirtip satılmamışmıydı, bu işlemler içinmi kılıfına uydurmalar yapıldı acaba ?

Comments are closed.