Pozitif Psikoloji


İniş çıkış dolu hayatlarımızda olumsuzluklar yaşanırken, nahoş duygulara gem vurmak gerek!” diyor uzmanlar. Bunun için pozitif psikoloji uygulamamızı öneriyorlar.

Harvard Üniversitesi pozitif psikoloji konusunda en az üç yöntem öneriyor. Bunlar şükretmek, güçlü yanımızı ortaya çıkararak mutlanmak ve etrafımızdaki güzellikleri görebilmek için biraz yavaşlamak!

Şükretmek

Şükretmek, sahip olduğumuz şeyler için teşekkür etmektir. Kimi zaman engelli bile olsa nefes aldığı için teşekkür etmektir, kiminde evi depremde yok olduğu halde hayatta kaldığı için. Önemli olan hayatın sunduğu iyilikleri görmektir. Kontrol bizde olmadan başımıza gelen şeyler için bile şükretmekle, O’na sığınır ve kendimize ait bir yaşam deneyimi elde ederiz. Belki bu süreçte bir işaret arıyoruzdur. Neye, nasıl karar vereceğimizi bilemediğimizde işaret istemez miyiz? Bu süreçte belki diğer insanlarda, doğada, gökyüzünde olanları görerek bir anlamda bağlantı kurarız. Bu bağlantı bizi tekrar şükretmeye yönlendirir. Hayali bir çember oluşur. Başımıza gelenler ne olursa olsun, her seferinde bu çemberi tamamlayabilmek bir ayrıcalıktır.

Güçlü tarafı ortaya çıkarmak

Bir İngiliz çalışmasına göre insanların sadece üçte biri güçlü yanlarından haberdar.  Eğer doğuştan dayanıklı bir bünyeye sahipsek bunu öylece kabul ederiz, bizi diğerlerinden ayıran bir güç olarak görmeyiz. Ya da şiir yazmakta maharetliysek, çoğu kez bu beceriyi ortaya çıkarmak için uğraşmaya bile gerek duymayız, zaten hep vardır.  Uzmanlara göre, hangi konuda güçlü olduğunuzu bilmiyorsanız saygı duyduğunuz, sizi yakından bilen birine sormalısınız. Ayrıca sosyal ortamlarda hangi yönünüze iltifat edildiğine dikkat ederek de güçlü tarafı ortaya çıkarmak mümkünmüş.   Neyi kolaylıkla yapıyorsak, o bizim güçlü yanımıza bir işarettir.
Güçlü noktalarımız mutlulukla ilintiliymiş çünkü şükretmeye, ümit etmeye, meraklanmaya, duyguları açığa çıkarmaya ve canlı hissetmeye neden oluyormuş.
Kısacası güçlü yanımızı ortaya çıkarmak genel mutluluk için önemliymiş (Yalnız güçlü yanımız her zaman doğal olarak gelmiyor, bazen de sonradan ediniyoruz. Bu durumda bile olsa mutlulukla bağlantılıymış).

Güzelliklerin tadına varmak

Hep iyi bir gün, iyi bir yaşam, iyi bir tatil, iyi bir iş beklerken yaşam parmaklarımızın arasından kaçıp gidiyor. Mutlu olamak için bir akşam yemeğe çıkmayı, yazın tatile gitmeyi, iki sene sonra ev almayı, bir partide sosyalleşmeyi bekliyoruz. Oysa her güne ait mutlulukları görmezden geliyoruz.  Mutlu bir olay olurken onun farkına varmak, güzel olanın tadına varmaktır.  Hayat hep acı vermiyor, küçük de olsa güzellikler sunuyor. Bu güzellikleri görmek ve tadını çıkarmak gerek.

İşte bu nedenle uzmanlar yavaşlamayı öneriyor. Bir işi yaparken bütün ilgiyi ona vermeyi ve her anından mutluluk duyma becerisi geliştirmeyi tavsiye ediyorlar. Örneğin sabah kahvaltıda bir yandan TV seyredeken, bir yandan alelacele gazeteyi gözden geçirmek ve kahvaltıyı bitirmeye çalışmak, üçünden de tam manasıyla  zevk alamamak anlamına geliyor. Ya da çocuk parkına gitmek isteyen çocuğumuzla oradayken aklımızda “yapılacaklar listesi” varsa,   o anın tadına varamadan geçirmiş oluyoruz.  Güzellikler büyük de olabilir küçük de, önemli olan görmek ve anında yaşamaktır.

Yazdıklarımı zaten biliyordunuz değil mi? Pozitif psikoloji dediğimiz yeni birşey değil, ama şu anda hatırlatılan birşey. Okuduğumuz, duyduğumuz, konuştuğumuz herşeyin yeni bilgi olması gerekmez, zaman zaman hatırlatılmaya ihtiyacımız oluyor.pozitif psikoloji, olumlu, iyimser, psikoloji

One thought on “Pozitif Psikoloji”

  1. Hayırlı sabahlar diliyorum.
    Bize can veren ve Ruhundan Ruh üfleyen Allah’a şükürler olsun.
    Şükürler olsun, bizi yaratıp programlayan ve bizim için her çeşit nimeti dünyada hazırlayıp bizi dünyaya indiren, Alemlerin Rabbı olan ALLAH’A Şükürler olsun.
    O’ndan başka dost ve şefaatçi olmayan Allah’a şükürler olsun.
    Düşünüp öğüt almamızı bize, öğütleyen Allah’a şükürler olsun.
    Görünmeyeni de görüneni de bilen, güçlü ve esirgeyici olan Allah’a şükürler olsun.
    İnsan için kulaklar, gözler ve gönüller yaratan Allah’a şükürler olsun.
    İnanan ve iyi işler yapanlara, durulmaya değer cennetler vaat eden Allah’a şükürler olsun.

    Hatırlatmalarınız için çok teşekkürler.

Comments are closed.