Kadınlara Düzenli Yürüyüş Öneriliyor


Bu çalışmanın sonuçları erkekler için geçerli değil ama kadınlara günlük yürüyüşlerin yararını müjdeliyor! Kadınlar düzenli olarak yürüyerek felçlerin önüne geçebilir.

İspanya’da yapılan bir çalışmaya göre, yürüyüşlerin felç önleyici etkisini görebilmek için kadınların haftada en az 3 saat yürümesi öneriliyor.

Aslında bu mesaji şu şekilde yorumlamak mümkün: Düzenli orta karar egzersiz, ya da eğlence amaçlı hareketlilik ve yürüyüşler genel sağlık için önemli ve gereklidir.

Daha önce yapılan çalışmalar da fiziksel hareketin felçleri önleyici etkisini bulmuştu. Felç, damarlarda biriken tabakalarla ya da beyindeki kan damarlarının rüptüre olması (yırtılması) nedeniyle oluşur.

Yapılan en son çalışmanın sonuçlarına göre haftada en az 210 dakika yürüyen kadınların felç riskinin yürümeyenlere oranla daha az olduğunu ortaya çıkardı. Daha kısa sürelerle bisiklete binen veya ileri seviyede egzersiz yapan kadınlardan bile daha az felç riski ortaya çıkaran bu çalışma 33 bin kadın ve erkek üzerinde yapıldı. 1990’lı yılların ortalarında başlatılan çalışmada katılımcılar fiziksel hareketlilik üzerine sorulan soruları cevaplamıştı. Bu çalışma Avrupa kanser projesinin bir bölümü olarak gerçekleştirilmişti. Katılımcılar 12 yıl boyunca takip edildi ve toplam 442 felç vakasına rastlandı.

Sonuçlar, düzenli yürüyüş yapan kadınlarda yüzde 43 oranında daha az felç riski bulguladı. Erkeklerde fiziksel aktiviteye bağlı felç riski azalması görülmedi. Araştırmacılar kadınların da erkeklerin de hareketli bir yaşam sürmesini öneriyor çünkü durağan yaşantının birçok sağlık sorununun çıkış kaynağı olduğu biliniyor.