Dünya Vatandaşları


Sevgili Dünya Vatandaşları bir duyurum var:

İngiliz kanser vakfından bilimciler, Amazon, Facebook ve Google ile işbirliği yaparak kanser ilaç araştırmalarına yeni bir boyut verecek mobil oyun üzerine çalışıyorlar. Ünlüler de sesin daha çok çıkması için ellerinden geleni yapıyorlar.. Teşekkürler insanlık!

Böyle bir oyunla akıllı telefonu olan herhangi birisi 5 dakika gibi bir sürede kanser verileri hakkında bilgi sahibi olacak ve bu süreçte mobil oyun oynayabilecek.

Bilimciler, ünlüler ve teknoloji guruları neler planlıyor?

İlk etapta 40 bilgisayar programcısı, video oyunu üreticisi, grafik dizayn artistleri ve konusunda uzman diğerleri bir araya gelerek GameJam isimli grubu olusturdu. Bu grup 1-3 Mart tarihlerinde Londra’da toplanİyor. Daha sonra bir şirket, oluşturulan oyun konseptini gerçek hayata geçirecek. Oyun 2013 yılının ortalarında halka sunulacak. Bu oyunun veritabanı devasa genetik bilgi. İşte bu geniş bilginin mobil oyuna dönüştürülmesine çalışılıyor, son ürün “Bilimci Vatandaş” olacak (ya da citizen scientists).

Son zamanlarda kalıtımsal nedenler hakkında daha çok bilgi sahibi olan bilimciler, kanser verilerinin iyi anlaşılabilmesi için kompütürlerle analizine ve de insanlarca incelenmesine gerek olduğunu düşünüyor. Citizen scientists oyunu sayesinde ortak gücün açığa çıkarılacağını ve kanser nedenlerinin bulunmasına hız vereceğini söylüyorlar. Dolayısıyla kanser tedavisine daha kesin çözümler bulmayı ümit ediyorlar.

Dünya Sağlık Örgütünün tahminlerine göre 2030 yılı itibariyle kanser ölümlerinin yüzde 75 oranında artması bekleniyor. Halihazırda dünya çapında yıllık kanser ölümleri 75 milyon civarında.

Citizen scientist oyunu genetik bilgiler kullanarak tümörler hakkında profil oluşturacak. Mobil oyun sayesinde kanser tanısı koymanın  ve tedaviye geçisin hızlanacağını düşünüyorlar.

Meme kanserine neden olan yeni bir gen bulundu. Dolayısıyla yeni ilaçların yeni tedaviler önermesi bekleniyor.  Ancak veritabanı çok büyük ve analiz edilmesi gerekiyor. Bu iş bilgisayarlarla yapılacak ama sonuçların insan gözüyle taranması gerekiyor. Kimi yerde bağlantıları kurabilmek için ille de insan gözü gerekiyor. Dediğim gibi veritabanı (database) çok büyük ve gözden geçirmek yıllar alabilir. İşte bu noktada oyun devreye giriyor. İnsan gözü güç algılanan, farklılıkları bile  yakalayabilir çünkü bilgisayarlar bu tür çeşitlilikleri yakalamaya programlanmamıştır. İnsanların ortak gücü ile bilimciler ve   bilgisayarların çalışmalarıyla kanser araştırmasının çok hızlı ilerlemesi bekleniyor.

Facebook Londra mühendislik sitesinin direktörüne göre böyle devasa bir problemi çözmek için hack yapanların çözümüne ihtiyaç var! Yazılım alanında hack olduğu gibi hayat bilgisinde de hack olabileceğini söyleyen director kürenin her yerinden değişik dikkat ve algı gücü olan insanların ortak katkısının böyle bir projeyle hayata geçirileceğini söylüyor.

Dünya vatandaşları! Telefonda oyun oynamayı seviyoranız, mobil oyun Bilimci Vatandaşı da sevebilirsiniz. Şimdilik bekleyelim görelim, kanser araştırması için dev bir adım olmasını dileyelim.