İyi İlişkiler Hayatı Yaşanmaya Değer Kılıyor

 Arkadaşlık refah zamanı herşeyi daha parlak yapar; düşkünlük vaktinde ise darlığı ve zorluğu böler, paylaşır, hafifletir.

~Çiçero

 

Mutluluk Çalışmaları Dergisinde yayınlanan bir rapora göre yakın arkadaşlık, evlilik, romantik ilişki veya mutlu bir aile hayatı yaşanmaya değer kılan en önemli unsurlar arasında. Hayatın anlamı söz konusu olduğunda varlık, şan, şöhret ve güç pek önemsenmiyor.

Bu çalışmaya katılan kadın ve erkeklere “85 yaşına geldiklerini hayal etmeleri, ölmeden önce yaşamaya değer bir hayat için 30 önemli şey sorulsaydı nasıl cevaplayacaklarını söylemeleri” istendi.

Hemen hemen bütün cevaplar iyi bir ilişkinin (yakın arkadaşlık, evlilik, romantik ilişki, mutlu aile gibi) tatminkar bir yaşantı için en önemli unsur olduğunda birleşti.

Avustralya’nın Melbourne Şehrinde bulunan Monash Üniversitesinde yapılan bu çalışmanın psikoloji profesörüne göre:  Gerçekten yakın ilişki ya da yakın dostluk” dediğimiz birliktelikler bile sorunlardan uzak değil! Birbirine romantik olarak bağlı iki insan, evli bir çift, çocuklu bir aile, yakın arkadaşlar ya da iş  arkadaşlıkları gerçekten yakın ilişkilere örnek olarak verilebilir ve uzun vadede bu tür ilişkiler de zorluklardan geçebilir. Ama güçlü ve gerçek ilişkiler yaşantımıza anlam verir. Zorlukları aşmak ve ilişkileri sürdürmek, ancak gerçekten istendiğinde olur ve bu da insan doğasının bir parçasıdır.

Bakın katılımcılar iyi ilişkiler ve mutluluk konusunda sorulan soruları nasıl değerlendirmiş:

  • Yaşamaya değer bir hayat için bir sanat veya meslek sahibi olmak (kariyer), eve para getirebilmek, kendi ayaklarının üzerinde durabilmek; ‘şaşaa ve gösterişten‘ çok daha önemlidir.
  • Hobiler ve şahsi açıdan tatmin edici aktiviteler; başarılı çocuklar yetiştirmekten daha ön sıralarda yer alıyor.
  • Dirayet sahibi olmak ve ahlaklı bir yaşam sürmek listenin ilk 10 maddesi arasında yer alıyor. Ve bu iki unsur ‘korkularak saygı duyulan’ bir insan olmaktan daha önemli görülüyor.
  • 30 maddelik listenin en alt sıralarında ün, şan ve şöhret sahibi olmak var.
  • Diğer insanlar üzerinde güç sahibi olmak da hiç önemsenmeyen unsurlar arasında.
  • Maddi açıdan yeterli olmak ve daha fazlasını istemeden şükretmek; mal, mülk sahibi olmaktan (varlıklı olmaktan) daha önemli görülüyor.
  • Doyurucu bir hayat için gerekli olan şeyler listesinde “maddi zenginlik”, listenin en altlarında (25inci sırasında) yer alıyor.

Çalışma sonuçları değişik kültür ve etnik yapıların aynı cevabı verdiğini, iyi ilişkilerin hayatı yaşanabilir kıldığını belirtiyor. Gerçekten değer verdiğimiz insanlarla ilişkileri daha da sağlamlaştırmanın zamanıdır, ne dersiniz?