Kadınlarda Uyku Düzeni


Sabah uyandığında şu sıfatları kendine yakıştıran kadınların uyku düzenine dikkat etmesi öneriliyor: Aksi, hırçın, somurtkan, suratsız, ters, dırdırcı, huysuz.

Duke Üniversitesinde yapılan bir anketin sonuçlarına göre uykusuz kadınlar sabahları erkeklere kıyasla daha hırçın ve aksi oluyor.

Çalışmanın sonuçlarına göre kadınlar erkeklerden daha fazla uyku istiyor, yetersiz uyku kadınları hem mental (akli) hem de fiziksel olarak tahammülsüz yapıyor (Bunların hepsi araştırma sonuçlarıdır, kimseye “sabah uyandığında pek huysuzsun!” demiyoruz).

Aynı zamanda uykusuzluk kadınlarda kalp hastalıkları riski, depresyon ve psikolojik problemler oluşturuyor. Erkeklerin sağlığı uykusuzluktan fazla etkilenmiyor. Kadınlarda görülen uykusuzluğa bağlı rahatsızlıklar erkeklerde neredeyse hiç görülmüyor.

Bu çalışmanın sonuçlarına göre uykusuz kadın sabahın erken saatlerinde daha depresif, öfkeli, ve saldırgan oluyor. Kısacası uykuya dalamayan ya da yeterli uyku uyuyamayan kadında dramatik sonuçlar ortaya çıkıyor.

Araştırmacılara göre kadınların uykusuzluktan böylesine etkilenmesinin bir nedeni hormonlar. Kadın hormonlarının düzenli çalışabilmesi için uyku düzenine ihtiyaç olabilir. Kadınlar uykusuzluktan sadece emosyonal olarak etkilenmiyor aynı zamanda fiziksel etkiler de görülüyor. Bunlardan bir tanesi kan pıhtılaşması ve felçler. Bir diğer belirgin rahatsızlık da iltihaplanmalar ve ağrılar, dolayısıyla kadın daha fazla fiziksel acıya maruz kalıyor.

Araştırmacılara göre kadın beynini ve bedenini böylesine etkileyen uykuya ve uyku düzenine özen gösterilmeli.