Facebook’ta Hemen Beğen (like)


Bir İngiliz araştırmasına göre Facebook kullanıcıları hakkında bilgi toplamak oldukça basit; siyasi görüş, cinsiyet, ırk, cinsel orijin ve hatta ne kadar zeki oldukları bile kolaylıkla anlaşıabiliyor.

Bildiğiniz “beğen” tabına (ya da “like” tabına) basarak beğenilerinizi belli etmeniz, hakkınızda bilgi veriyor. Bu bilgiler daha sonra pazarlamacılar, kredi veren firmalar, çeşitli şirketler, potensiyel işverenler ve üniversiteler, devlet daireleri ve araştırmacılar tarafından analiz ediliyor.

Facebook “beğen” bilgileri, Google aramaları ve belki Twitter tweet ve RT’leri de daha sonra kullanılabilecek bilgiler olarak saklanıyor. Bu bilgiler kişi hakkında doğru bir portre çizmeye yarıyor. Unutmayın veri herşeydir!  Bu çalışmaya katılan araştımacılar kendilerinden öyle emin ki, sizinle ilgili tek bir şey bilmeseler bile dijital bilgilerinizden size ait doğru tahminler yapabilirler.

Yani hepimiz Internet’te kendimize ait derin izler bırakıyoruz. “Like” tuşuna basmak öyle kolay ve zararsız ki, ama aslında çok hassas bilgiler elde etmeye yarayan bir mekanizma.

Veri herşeydir, sofistike veri analizi yapan şirketlerinin ya da araştırma gruplarının elinde geçtiğinde veri olmaktan çıkar servet misali bilgiye dönüşür.

Sözü geçen İngiliz çalışması 11 Mart 2013 tarihinde PNAS dergisinde yayınlandı. Araştırma sırasında Facebook kullanıcıları “myPersonality” isimli app (web uygulaması) kişilik testi aldılar. Bu test aynı zamanda kullanıcıların emosyonal halini, zeka ve hayata olan heveslerini de ölçebiliyor. myPersonality app’ini kullananlardan 58.000 tanesi araştırmacılara kendi test sonuçlarına ve profillerine ulaşma izni verdi. Araştırmacılar matematik modelleme yaparak katılımcıların “beğen” tıklamalarına göre davranışlarını portreledi.

Facebook “like” durumuna göre araştırmacıların doğruluk oranları şu şekilde:

Bu araştırma sırasında kullanılan parametrelerden bazıları kullanıcının dinlediği müzik, seçtiği radyo, izlediği TV kanalı, sevdiği hayvanlar, ilgilendiği insanlar. Masum bile diyebileceğimiz bu değerler kullanıcının karakterini ortaya çıkarmak için kullanıldı. Facebook’tan başka arama motorlarında yapılan aramalar ve sosyal medya bilgileri de kişiler hakkında oldukça detaylı ve doğru bilgiler veriyor.

Bu bilgiler herhangi bir firmaya ya da kuruma verilebilir, ama kullanıcının bundan hiç haberi olmaz.  Ayrıca bu teknikle dünyanın her yerinden Facebook kullanıcılarının karakter ve kişilik analizinin yapılabileceği söyleniyor. Araştırmacılar Facebook’ta ve aslında genel olarak Internet’te iz bıraktığımızı ve yapılan aktivitelere dikkat etmek gerektiğini söylüyor çünkü yaptıkları araştırma bunu tastikliyor. Aynı zamanda araştırmacılar sosyal medya kullanıcılarının kendilerine ait bilgiyi kontrol edebilme özgürlüğüne sahip olmalarından yana. Bunun için kanun düzenlemeleri getirilmesini ve teknolojinin de bu yönde uyarlanması gerektiğini söylüyorlar.

Zeki okuyucularıma not: Bu araştırmayı sponsor eden kuruluş Microsoft’un ta kendisidir.

Şimdi bu yazımı Facebook’ta hemen beğen :-\

2 thoughts on “Facebook’ta Hemen Beğen (like)”

Comments are closed.