Mısır Şekeri


Mısır bazlı şeker şurubu veya mısır şekeri olarak bilinen früktoz oldukça yaygın kullanımdadır.  Önceleri mısır şurubu olarak bilinen bu madde son birkaç yıldır ABD’de mısır şekeri olarak hane halkına enfoze edilmektedir.

İsim değişikliğinin amacı nedir?

Mısır bazlı şeker şurubu, Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) tarafından mısır şekeri olarak değiştirildi. Gıda maddelerinde fazlaca kullanılan ve sağlığa zararlı olabileceği düşünülen bu maddenin isminin değiştirilmesindeki tek neden, mısır şeker şurubunun son zamanlarda edindiği kötü şöhretti.  Çünkü birkaç yıl önce, mısır endüstrisi son 20 yılın en düşük kârını elde etmişti. Bu maddenin isminin değiştirilmesi, içerdiği yüksek kaloriyi ya da toksik maddeleri değiştirmedi tabi ki! Amaç mısır üreticilerinin [toplumların sağlığı pahasına] kâr arttırması çabalarıydı!

Yapılan araştırmalar, kim tarafından yapıldığına bağlı olarak, farklı sonuçlar ürettiği için kesin olarak mısır şurubu iyidir ya da kötüdür demek zor! Mısır şekeri kullanılarak üretilen besin maddelerinin obezite, kanser, kalp hastalıkları, diabet, fazla kilo, diş çürümeleri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı düşünülmektedir. Ayrıca yetersiz beslenmeye de neden olabileceği söyleniyor.

ABD’de herhangi bir markete gidip 10 değişik ürün seçilecek olsa (daha çok kırıntı ve abur cubur), en az 8 tanesinde yüksek früktozlu mısır şekeri kullanılmış olduğu görülür.

Ayrıca mısır şekeri meşrubat, çips, makarna ve peynir gibi prosesden geçmiş ürünlerde, tatlılar, soslar, ekmek ve diğer gıda maddelerinde kullanılmakta. Bu maddeden sakınmanın tek yolu paket üstünde “ihtiva ettikleri” yazan kısmı okuyarak karar vermektir.

Yiyeceklerde mısır şekerinin yaygın kullanımının en önemli nedeni ucuz oluşudur. Öyle yüksek şeker içermektedir ki az miktarlarda kullanıldığında bile yüksek oranda tat elde edilir.

Mısır şekerinin bir başka özelliği, içinde bulunduğu yiyeceklerin nemini korumasına yardımcı olmasıdır. Ayrıca kolay ve ucuza taşınır ve raf ömrü de uzundur. Bu yüzden gıda üreticileri tarafından tercih edilmektedir.

Bu durumda früktozlu gıda maddesi tüketimi yanlış mı?

Ne kadar tükettiğimizi bilmemiz yeterli çünkü früktoz aslen meyvelerde bulunan şekerdir ve besin değeri vardır. Az miktarda tüketilen früktoz zararlı olmayabilir. Ancak gıda sanayiinde hazırlanan ve paketinden çıkınca yenmeye hazır olan ürünlerde bulunan tatlandırıcı doğal olmaktan çıkmış maddedir ve fazla tüketimi sağlık açısından zararlı olabilir. Amerikalı doktorı da ulusal TVde mısır şurubunu yerden yere vurmuştu!

Baklavadan şekerlemeye, içeceklerden ekmeğe, konservelerden çocukların tercih ettiği abur cubura kadar hemen her gıda maddesine giren früktoz hakkında laboratuar araştırmaları sürüyor.

Her ne kadar sağlığa etkisi konusunda şaibeli sonuçlar alınsa da, mısır şekeri değişik bünyelerde değişik reaksiyonlar gösterdiği için tüketirken dikkatli olmakta fayda var.