Bell’s Palsy (Yüz Felci) Çalışması


Neuroehabil Neural Repair isimli derginin Nisan 2013 sayısında Bell’s palsy (Bell’s felci) sorununa ait bir çalışmanın sonuçları açıklandı.

 

Bell’s palsi yüzde oluşan felçtir. Etkilenen taraftaki yüz kaslarında kontrol yetersizliği oluşur (Not: Ben bu konuda uzman değilim, sadece çok yeni bir bilimsel çalışmanın özetini paylaşıyorum).    Yapılan en son araştırma randomize kontrollü bir deney. Rahatsızlık belirdiği ilk zamanlarda fizik tedavinin gerekli olup olmadığı test edilmiş.
Sinirlerle ilgili sorunlar olduğunda fizik tedavi hemen önerilen yöntemlerden biridir.  Bell’s palsy sorunu baş gösterdiğinde de  tavsiye edilen tedavi ilaç ve fiziksel terapi  oluyor. Bu çalışmada bulgulanmak istenen şey: Rahatsızlık teşhis edilir edilmez ilaç ve fizik tedavinin birlikte yürütülmesinin faydalı olup olmayacağı.
Toplam 232 hastanın katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre sadece ileri seviyede hasar görmüş yüzler için erken fizik tedavi öneriliyor. Daha az şiddetli durumlar bazen, fizik tedavi olmaksızın,  kendiliğinden yok olabiliyor.
Bu çalışma sonuçları Bell’s palsy sendromundan muzdaripler için çok önemli çünkü hastalık anlaşıldığından itibaren verilen fizik tedavi çok kısa sürede iyileşmeye fırsat veriyor. Ayrıca, bu çalışma sonuçlarını okuyan hastaların  [eğer Bell’s palsy şüpheleri varsa] hekimle konuşmaları ve kesinleştirildikten sonra vakit kaybetmeden fizik tedavi istemeleri öneriliyor.
Uzmanlara göre fazla şiddetli olmayan durumlarda, yüzdeki orantısızlığı gidermek için, Botoks kullanılabiliyor. Ama bu uygulama hastalığın tesiri kaybolana  kadar tavsiye ediliyor.   Daha şiddetli durumlarda masseter-facial sinir transferi adı verilen bir yöntemle müdahale edilebiliyor. Bu metod sayesinde yüzdeki masseter sinirleri, işlevselliğini yitirmiş sinirlerle bağlantıya geçiriliyor ve yüzde hareketlilik sağlanıyor.
Çalışmayı operatör doktor Babak Azizzadeh, MD, FACS yönetmiş. Harvard mezunu doktor, kendi konusunda tanınmış bir cerrah. Oprah gibi TV şovlarında da Bell’s Palsy uzmanlığına başvurulmuş bir hekimdir.

Okuyucuya Not:  Gençliğinde  George Clooney de Bell’s Palsy geçirmiş.