Ünlülerden Etkileniyor muyuz?


Evet etkilenyoruz! Her birimiz hergün bilerek ya da bilmeyerek, doğrudan ya da dolaylı olarak ünlülerden etkileniyoruz.

Yapılan bazı çalışmalar halkın ünlülerin yaşam tarzından etkilenip etkilenmediğini ve halka sağlık ve davranış boyutunda nasıl yansıdığını bulgulamaya çalışıyor.

The Journal of Pediatrics dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre İngiltere’nin tanınmış bir simasının TV’de patates cipsi reklamlarında görülmesi sonucu çocuklarda cips tüketiminin arttığı bildiriliyor. Araştımaların sonucu hep aynı şeyi söylüyor: Yetişkinlerle kıyaslandığında bu tür reklamlardan etkilenenler genellikle çocuklar! Çocuklar ünlülerin sağlıksız yiyecek reklamından etkileniyorsa, sağlıklı yiyecekler tanıtımlarında görürlerse bu da ilgilerini çekebilmeli.

Birçok firma gibi şekerli içecek firmaları da ünlüleri reklam amacıyla kullanıyor.

Beyonce’nin elli milyon dolarlık Pepsi reklamı anlaşmasını biliyorsunuzdur. Dolayısıyla bu reklamdan etkilenen birçok çocuk olacaktır. Yalnız unutmadan ekleyelim: Pepsi düşük kalorili içecekler üretmeye ve şişe boyutlarını küçültmeye başladı. Ama bunun önemi yok çünkü Pepsi reklamındaki şahıs ünlü Beyonce!

Şöhretleri bu tür reklamlara  çıktıkları için suçlayamayız, onların yaşantısına özenmekten geri duramadığımız gibi.. Özenmesek bile onların kullandığı eşyalara, yedikleri yiyeceklere, yaşadıkları yerlere ilgisiz kalamıyoruz. Bir anlamda seçimlerimiz popülariteye endekslenmiş durumda.

Facebook’ta like (beğen) tuşuna tıklamakla özel hayatımızdan, istek ve beğenilerimizden tüm dunyayı haberdar ediyoruz. Böylece pazarlamacilar, üreticiler ve reklamcılar bizi kolaylıkla hedefleyebiliyor. Ünlülerin online görünürlükleri TV ya da radyoya göre daha fazla. Twitter da kocaman ve etkin bir mecra. Bu demektir ki online ünlüler sağlık ve davranış değiştirme konusunda hayli büyük etkiye sahipler. Örneğin Beyonce neredeyse 8 milyon Twitter takipçisine sahip, bir tweetle neler olabileceğini varın siz düşünün.

Sosyal medya verileri kullanılarak pozitif değişim sağlanabilir, hem fanlar hem de üreticiler kazançlı çıkabilir.

Ek olarak.. Beyonce “Formation” isimli şarkısında anti-polis öğeler kullandı. Bazı eyaletlerdeki ABD polisi bu duruma epey öfkelendi.. İnsanlar etkilendi. Ve tüm etkileşimler dalgalar halinde devam ediyor.. Şimdi düşünelim.. Ünlüler aslında çok güçlü! Öyle değil mi? Bu güç pozitif yöne kanalize edilse..

Ünlüler vereceğimiz kararlarda böylesine etkinse, söz konusu olan sağlkılı değişimse, bu etkiyi pozitif yöne kanalize etmek de mümkün olabilir.

Kaynakça