Kemik Yoğunluğu ve Menopoz


Yale Üniversitesi araştırmacıları bir halk sağlığı toplantısında ilginç bir çalışmanın sonuçlarına yer verdiler. Buna göre menopozun ilk yıllarında kadın yüzündeki kırışıklık derinliğine bağlı olarak kemik mineral yoğunluğu düşük oluyor.

Kırışıklıklar yeteri kadar can sıkıcı yaşlılık belirtileriyken, bir de ilerideki yaşlar için kırılgan kemik göstergesi olmaları sevimsiz görünse de kadın sağlığı için yararlı bir bulgu olabilir.

Araştırmacılar bu sonuçlar ışığında kadının yüzündeki çizgilere bakarak kemik yoğunluğunun tespit edilebilecelerini ve bunun da pahalı kemik testlerinin yerini alabileceğini düşünüyorlar.

40lı yaşların sonunda, 50lerin başında olan kadınlar üzerinde yapılmış olan bu çalışmada, yüz ve boyundaki çizgilerin sayısı ve derinlikleri değerlendirilmiş. Alında ve yanaklarda cildin ne kadar gergin veya sarkık olduğu ölçülmüş. Ultrasonla her bir kadının kemik mineral yoğunluğu tespit edilmiş. Kozmetik ameliyat geçirmiş kadınlar bu çalışmaya alınmamış.
Araştırma sonuçları, kırışıklıklarla kemik yoğunluğu arasında istatistiki önemi olan bağlantı bulmuş. Kadın yüzündeki kırışıklıklar ne kadar derinse, kemik yoğunluğunun o kadar düşük olduğu ve dolayısıyla ileri yaşlarda kemik kırılganlığına dair ipucu olabileceği sonucuna varılmış.

Bulunan sonuçlar, kadın yaşından bağımsız ve iskelet yapısının tümü için geçerli. Yani bilgiler toplanırken, kırışıklıklar ve iskelet yapısındaki kemik yoğunluğu yaştan bağımsız olarak hesaplanmış.
Cilt ile kemik yapısı arasındaki ilişkinin nedeni henüz tam olarak bilinmiyor. Tahminlere göre cilt ve kemikler aynı kollajen (ağ dokusunun ana proteini olan bir tür kıkırdak tutkalı) ile beslendikleri için böyle bir bağlantı söz konusu olabilir. Yaşlandıkça değişen kollajenlerın hem cildi hem de kemikleri etkileyebileceği düşünülüyor.
Araştırmacılar ve doktorlar tarafından sıcak karşılanan bu çalışma üzerinde uzun vadeli deneyler yapılmaya devam edilecek. Eğer bulgular uzun vade için de kesinlik kazanırsa, yüze bakarak kemik yapısı hakkında bilgi edinilmesi ucuz bir teknik olarak medıkal literatürde yerini bulacak.
Ayrıca kadınların ileri yaşlarda kalça ve femoral boyun kırığı problemlerine pron (meyilli) olup olmadığı tespit edilebilecek. Kemik yoğunluğu ve menopoz arasında bağlantı olabilir, göz önünde bulundurmakta fayda var.