Amerikan Muhabirden Düşünce Gıdası


Türk Amerikan Dostluk Derneği’nin hazırladığı bir söyleşide Ulusal Halk Radyosu’nun (NPR) muhabirlerinden Frank Stasio konuştu. Hepimiz düşünce gıdası aldık!

Frank Stasio radyoda The State of Things programının yapımcısı. Kendisi canlı radyo programında olayları, kişileri ve yerel mekanları dinleyicileriyle buluşturuyor. Capcanlı programda dinleyiciler tartışmalara, hikayelere, yorum ve diğer dinleyici katılımlarına misafir oluyor.

Stasio’nun söyleşisi profesyonel olmaktan çok kişisel ve samimiydi. Yaşamından ve kendisinden kesitler paylaştı, radyo programıyla ilgili soruları cevapladı.  Son derece mütevazi, işinin ehli ve duyarlı bir kişilikti karşımızda konuşan! Stasio’nun genç yaşlardan itibaren zihnini meşgul eden konunun insanlığa fayda olduğunu anlamakta hiç birimiz güçlük çekmedik.

Stasio bir gazeteci ama kendisini iletişimci olarak tanımlıyor. Yaptığı program da tam manasıyla iletişim: Yaratıcılıkla birleşen içsesi, entellektüel düşüncelerle düğümlenerek lezzetli ve öğretici bir programa dönüşüyor. Daha önceki radyoculuk deneyimleri habercilik de içeriyor ama o hep düşünce gıdası olacak yapımları seçmiş; haber programları hiç ilgisini çekmemiş.

Stasio televizyonu da pek hazetmiyor. Ona göre TV seyredenlerin kafasında asılı kalanlar görsel şeyler. Oysa radyoda sesler ve sözler var, dolayısıyla insanların zihni  konuşmalarla meşgul oluyor: İletişim!

Satsio konuşmasını bitirdikten sonra küçük gruplar halinde yemek yedik. Bir ara yanına gelerek birebir konuşma fırsatı buldum. İletişim olgusundan bahsettik. Bana, yazılarımı daima yüreğimle yazmamı tavsiye ederken şöyle dedi: İnsanların ihtiyacı olan şey bilimsel gerçekler bile olsa içine onları gerçekten düşündüğünü gösteren kişisel kırıntılar ekle! Bir hikayede hem beyin hem yürek olmalıdır. Eğer ikisi birden yoksa karşı tarafa fazla birşey veremezsin.

Amerikan muhabir Frank Stasio, insanlığa fayda ilkesine bağlı, idealist ve alçak gönüllü bir profesyonel.  “Sözlerimiz kimi zaman yetersizdir. O zaman susmak ve içsesi daha dikkatli dinlemek gerekir. Dikkatli ve derinlemesine dinlenen içses seni aksiyona götürür.” diyen gazetecinin fikirlerinden esin aldım, tanıştığıma çok memnun oldum.

Frank Stasio’nun konuşması hakkında (İngilizce)

frank stacio, turkish american friendship, divan center, npr, the state of things, journalist, gazeteci, mohair, amerikan mohair
Frank Stacio, The State of Things