Yalnızlıktan Muzdarip Gençler


Dünyanın değişik yerlerinde yapılan çalışmalar gösteriyor ki sadece yaşlılar değil, genç insanlar da yalnızlıktan muzdarip!

Bu çalışmalardan biri Yeni Zelanda’da yapıldı ve 30 yaş altıdaki her 10 yetişkinden birinin yalnızlık çektiği bulgulandı. Bildiğiniz gibi yalnızlık genellikle yaşlılıkla ilgili bir olumsuzluk diye düşünülür. 60+ yetişkinler, gençlere göre daha az yalnızlık hissediyor!  Araştırmacılar genç insanların izole yaşam sürmeye daha fazla meyilli olduğunu söylüyor. Belki yalnızlık sürekli bir edim değil ama hayatın bir döneminde kendini yalnız bulan insanların sayısı küçümsenecek gibi değil.

İzole yaşantı ve yalnızlık hissi insanların bedensel ve ruhsal sağlığına olumsuz etki yapıyor. Genelde kadınlar erkeklerden daha çok yalnızlık hissediyor. Son zamanlarda bu tür çalışmalara önem verilmesinin en belirgin nedeni sosyal medya ile gelen kopuş! Birçok yalnız insan gerçek hayattan kopuş hissederek, yaşadığı izole hayattan dolayı sosyal medyayı suçlama eğiliminde. Merhaba uykusuz, yalnız ve mutsuz sosyal medya düşkünleri :-\

Sosyal medya bağımlıları online ilişkiler yaşarken gerçek ilişkiye gereksinim duymuyorlar, ya da öyle sanıyorlar. Ama ilişkide gerçek insan dokunuşu olmadığı için yalnızlık hissini bir türlü gideremiyorlar.

Stanford Üniversitesinde yapılan bir başka çalışmada sağlıklı ama yalnız insanların hastalıklara daha kolay yenik düştüğü bulgulandı. Yalnız insanların immunal sitemi daha kolay zarar görüyor. Ayrıca yalnız kişiler acı ve ağrıları diğerlerine göre daha çok duyumsuyor. Daha önceki yıllarda yapılan büyük bir çalışma da sosyal yönü güçlü ve etrafı kalabalık insanların taşıdağı ölüm riskinin, yalnız kişilere göre daha düşük olduğunu tespit etmişti.

En yeni çalışmalardan anlaşılıyor ki, günümüzde gençler yalnızlıktan muzdarip! Halk sağlığı uzmanları bu konunun gereken ilgiyi görmesi ve toplum bazında önlemler alınması gerektiğini düşünüyor.

3 thoughts on “Yalnızlıktan Muzdarip Gençler”

  1. Yalnızlık genç olsun yaşlı olsun modern çağın öldürücü değilse de kahredici illeti
    Bunun nedenlerinin başında uyum ve iletişim zorlukları, sosyal fobi gelir.
    Kişinin paylaşmadan kaçınması ve kendince kendini güvenlik içine alması da sık nedenlerdendir.
    Bu Psikolojik soruna dönük Workshoplar yapıyoruz… isteyenlerin terapilerimize katılımıyla
    bazı duvarları yıkabildiklerini izleyebileceklerini… bizi aramalarını öneririrz….
    Selamlar.

      1. Bana buradan ulaşabilirsiniz. Yorumlarınızı bırakabilirsiniz. Teşekkürler.

Comments are closed.