Obama’nın Beyin Haritası


Beyin dışarıdan gelen uyarılara 100 milyar nöronun elektro-spayk yapması sonucu anında cevap verebilen, her türlü şuurlu veya şuursuz faaliyetin başlangıç noktası olan akıl almaz karmaşıklıkta bir yapıdır. Belki de beyin, insan vücudunun en önemli organıdır. Ve belki bu yüzden Obama insan beyninin haritasını çıkarmanın peşindedir.

Bilimadamları yüzlerce yıldır insan beynini incelediği halde, birkaç nöron aktivitesini kaydetmenin ötesinde başarı kaydedememişlerdir. Şimdiye kadar bir arpa boyu yol gidilmiş olsa da, günümüz nanoteknoloji uzmanları ve nörobilimciler artık yeterli teknolojiye sahip olunduğunu ve beynin detaylı incelemesinin mümkün olabileceğini düşünüyor.

ABD Başkanı Obama da aynı kanıda! Çoktandır düşündüğü “beyin aktiviteleri haritası” projesini kısa sürede hayata geçirme çabasında. Bu projeye bilimcilerin ilgi göstermesini ve gereken finansın aktarılarak harekete geçirilmesini istiyor. En az on yıl sürecek böyle bir çalışmadan çok detaylı sonuçlar beklediğini de ekliyor.

Şizofren, Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların anlaşılabilmesine de olanak tanıyacak olan proje, asıl yapay zeka konusunda ilerlemeye fırsat verecek. Birkaç adım daha öteye giderek, insanoğlunun robotlaşmasına bir başlangıç olabilir (bunun iyi mi kötü mü olduğuna okuyucu karar versin).

Google ve Microsoft gibi devler de projenin planlama aşamasında söz sahibi olacak. Obama’nın ulusal konuşması sırasında sürpriz bir konuk, Apple CEO’su, da hazır bulunmuştu. Obama konuşmanın devamında “beyin haritası” projesinden bahsettiğinde bulmacanın parçaları da yerine oturmuştu!

Algı, şuur ve davranış haritasını çıkarmaya hazırlanan projenin bütçesi 3 milyar dolar. Projenin başlaması, süperkompütürün oluşturulmasını gerektiriyor. Tasarlanan süperkompütür, beyin simülasyonu (benzetim) yapabilen devasa bir araştırma modeli olacak. İnsan beyninin gizli bölgelerini anlamaya imkan verecek olan kompütür henüz teorik, yetersiz ve doğruluğu da ispat gerektiriyor.

1984 yılında başlatılan gen haritası çalışmaları son yıllarda yaptığı atakla oldukça fazla yol kat etti ve başarılı sonuçlar doğurdu. Ancak gen haritası ile beyin haritasını karşılaştırmak yanlış olur zira beyin haritası oldukça komplike. Beyin haritası projesinin başlangıç soruları oldukça karışık. Örneğin: Beyin aktivite paterni  nasıl anlaşılır?  Beyin, yapılacaklara nasıl karar verir? gibi.

Bilimadamları bu projenin bir parçası olarak beyin gözleme laboratuarları kurmayı öneriyor. Gökyüzünü inceleyen devasa teleskoplardan oluşan inceleme istasyonları gibi beyin inceleyen süperkompütür laboratuarlarının kurulacağından söz ediliyor.

Beyin, bilimadamları için gelmiş gecmiş en büyük muamma! Obama’nın “beyin haritası modeli” nelere gebe tahmin edebiliyoruz ama sürprizlerden haberimiz yok! Eğer seçeneğim varsa(!) beyin istasyonunda beynimin incelenmesini istemezdim. Gönüllü olan?

Beyin haritasından sonra gelsin Robotlar.. Robot orduları..