Fidanlar Ağaca, Ağaçlar Ormana


Hani severek söylediğimiz bir çocuk şarkısı vardır.. Fidanlar ağaca, Ağaçlar Ormana dönmeli der..

Geçen akşam iş dönüşü evin dış kapısında asılı bir not buldum. Eyalet Bahçeler ve Parklar Bakanlığı tarafından bırakılan bu not resmi bir yazı olmadığı için pek ilgi göstermeden, söyle bir göz gezdirip kenara bıraktım.
Ertesi gün işe giderken bahçemde 30 cm boyunda bir çubuk üzerinde beyaz üçgen bir bayrağın dikilmiş olduğunu gördüm. Eğilip dikkatle baktım; bayrağın üzerinde Bahçeler ve Parklar Bakanlığı’nın ağaç kampanyası tam buraya ağaç dikmenizi tavsiye ediyor” yazıyordu. Demek ki bayrak bir gün önce dikilmişti ama ben görmemiştim.
Bir akşam önce kapıda buluğum notla ilgili olan bu küçük bayrağı orada dikili bırakıp işe gittim. Akşam iş dönüşü bayrağın hala orada durduğunu gördüm. Anlaşılan o ki kapıda asılı notu okumam gerekiyordu. Doğruca notu bulup okumaya koyuldum.

Büyük harflerle “Mahalleyi Güzelleştirelim; Bedava Ağaç Kampanyasına Katılın” yazan bu notun devamında şunlar yazılıydı:

Bakanlığımız evinizin caddeye bakan kısmındakı bahçeyi incelemiş ve görmüştür ki yeni bir ağaç dikilecek yer vardır, şartlar da elverişlidir. Size bedava bir ağaç verirsek  bahçenize dikip dikmeyeceğinizi bildirmenizi istiyoruz.

Dikmeye karar verdiğiniz taktirde bahçenize getirip bırakacağımız ağaç şehrin ve bulunduğunuz yerin özelliklerine göre kolayca büyüyebilecek bir tür ağaçtır. Bu ağacı tamamen bedava olarak kapınıza kadar getirip bırakacağız.  Böyle bir kampanyaya katılmak isterseniz bu notun alt kısmındakı formu doldurup kapınıza asın.

Yalnız formu doldurmadan önce bilmeniz gereken şeyler şunlardır: 

  1. Ağaç bakanlığımızın tayin ederek beyaz bayrak yerleştirdiği yere dikilmelidir.
  2. 2 yıl boyunca düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
Bedava verecekleri ağaca dair detaylı bilgi de bu notun arka tarafındaydı. Ağacın boyutları,  kalp şeklinde kırmızı yaprakları, baharda açan beyaz veya mor çiçekleriyle tasvir edilen bu ağaç öyle çekiciydi ki neredeyse  “getirin bir tane” diyecektim.
Bedava bir ağaç geitrmelerini istemedim çünkü sebze bahçem için yağmur suyu kullanıyorum.  Açıkçası yeni ağaç için su biriktirme telaşına girmek istemedim.
Meraklı Okuyucuya Not:
Buralarda, ABD’nin doğu yakasında, son yıllarda yazlar  kurak geçer oldu. Çoğu yaz aylarında bahçedeki çimleri bile belediyenin belirleyeceği günlerde sulayabiliyoruz. Bazen kuraklığın şiddetine göre günlerce sulamamıza izin verilmez, çimlerin sararmasını topluca seyrederiz.. Bunları göz önünde bulundurunca yeni bir ağacı bahçeme buyur edemedim.
Fidanlar ağaca, ağaçlar ormana dönmeli her fırsatta! Ve unutmadan.. 21 Mart Dünya Ormancılık Günüdür.. Ağaçları koruyalım.