Mutlu Anları Düşünmek


Mutluluk üzerine araştırmalar yapıldığını biliyorsunuzdur. En yeni çalışmalardan biri şöyle diyor: Mutlu anları düşünerek içinde bulunduğunuz çıkmazdan kurtulmak mümkün!

Ve araştırmacılar devam ediyor: İyimser olmak, kötümser olmaktan daha kolay.  Umudu kesmemek, inanç, olası güzel yarınlara güvenme güdüsü ya da tevekkül! Araştırma sonuçları da aynı şeyi söylüyor; pozitif düşünceler, olumsuz hislerden daha güçlüdür!

Bu çalışma Michigan Üniversitesinde yapıldı. Katılımcılara geçmiş olaylar ve geleceğe bakış konusunda anket verildi. Bulgulamak istenen şey geçmiş ve gelecek arasında, kişinin hisleri ve olumlu düşünüp düşünmediğiydi.

Bulgular araştırmacılar için sürpriz olmadı! Geçmişi düşünen katılımcılar ilk önce mutlu olayları hatırladı, kötü ve mutsuz şeyler ya hatıra getirilmedi ya da öncelik verilmedi.

Bununla birlikte katılımcılar gelecek için olası olumsuzlukları düşündüğünde mutsuzluk hissetmedi, yani tevekkeli oldular.

Çıkarılan sonuç:

Kötü olayların olma olasılığı göz önünde bulundurulduğunda, katılımcılar her seferinde “öyle olmayacağına dair” inançlarını dile getirdi. Kısaca “Kötü şeyler olabilir ama olmayacağını düşünmek daha iyi” çıkarımında bulundular.

Bu çalışma Psikoloji Bilimi dergisinde yayınlandı ve bir genelleme yapıldı: İnsanlar gelecek için kötü şeylerden çok iyi şeyler düşünüyorlar ve buna pozitif psikoloji deniyor.

Fatoş’ça:

Gelecekte iyi şeylerin olmayacağını düşünmek, an itibariyle yaşadığımız mutsuzluklardan daha fazla darbe vurur.  Her ne olursa olsun gelecekteki güzel beklentilerden vazgeçmeyelim.  Çalışma sonuçları da aynı şeyi söylüyor: Geçmişteki güzel günleri düşünmek, kötü olayları hatırlamaktan daha kolaydır! Her şerde bir hayır olduğunu düşünerek olaylara olumlu yaklaşmak zaten kültürümüzde var. Gelecekten ümidi kesmeyelim.

Pozitif psikolojinin yaldızlı tozları üzerinize olsun! Mutlu anları düşünmek iyidir!

MUTLULUK