Elektronik Mürekkep ve Dijital Kağıt

Bilgiyi ve haberi nereden aldığımızın, hangi kaynaklara güvendiğimizin çok önemi vardır. Peki yeni dijital çağda basın endüstrisi ya da Elektronik Mürekkep Dijital Kağıt  nereye yönelecek?

Bir Internet öncüsü olan Google dünyada basın ve yayın geleceği hakkında bazı tahminlerde bulundu.. Bu tahminlere gore prestijli basın kuruluşları habercilik yerine haber doğrulama işlemine kayacaklar.. Bu müesseseler ünlülerin şahsi haber siteleri gibi, Twitter gibi, kendi haber mecrasını oluşturan amatör gazeteciler gibi rekabetçilerle karşı karşıya kalacak.

Hızla değişen dijital çağda yeni bir meslek daha belirecek..

Halihazırda serbest çalışan gezeteciler dünyanın değişik yerlerinde, çoğu kez tehlikeli ortamlarda, haber toplamak için görevlendirilir. Bu tür yerlere profesyonel muhabirler ya gitmez ya da gitmek istemez. Ancak çevrelerini kullanarak, bağlantılarını harekete geçirerek haber toplayan freelance gazeteciler bu işi yapmaktan çekinmezler. Yeni dijital çağda online freelance muhabirlik mesleği sanal ortamda yaygınlasacak. Kadın veya erkek, online bağlantıları olan şahıslar freelance muhabir olarak çalışarak haber kaynaklarından haber toplayacaklar. Ancak açıkça görülebileceği gibi online mesafelerin olumsuzluğu ve olası çarpıtmalar yaygınlaşacağı için bilindik medya kuruluşlarının daha dikkatli olması gerekecek. Ve tabi trollere de dikkat etmek gerekecek!

Haberin kaynağının soruşturulması, doğruluğunun belirlenmesi, varsa diğer olumsuzlukların giderilmesi ve etiklere bağlılık konularına daha çok dikkat edilecek.  Kimi yeni muhabirlerin kimlikleri teyid edildikten sonra hassas konularda haber paylaşabilecek, şifre ile!

Burada anlattıklarım kısa bir özettir. Hızla değişmekte olan sanal hayatta elektronik mürekkep ve dijital kağıt hakkında daha detaylı bilgi için lütfen linkteki yazımı okuyun.

2 thoughts on “Elektronik Mürekkep ve Dijital Kağıt”

  1. Sn. Yönetici, Ankara, 28.05.2013

    Ankara-Çankaya’da kurumunuzun Genelağında=web BASIN Temsilciniz ve haber yazarınız olabiliriz.

    80 yıldır yayınlanan İstanbul’da Nihal ATSIZ’ın yayınlamaya başlattığı ORKUN aylık eletronik dergisinin,
    15 yıldır, Anadolu BASIN TEMSİLCİLİĞİNİ yapmaktayız.
    ORKUN dergisi 2000 yıluna kadar basılı olarak yayınlandaığı halde; kağıt ve matbaa baskı masraflarını karşılayamadığı için Genelağ=web yayınına başlamıştır.
    Ayrıca, halen ” Anadolu Basın Birliği Derneği”, yayın organı olan ” Güçlü ANADOLU ” günlük gazetesinde, fahri köşe yazılarımda yayınlanmıştır.

    İşbirliği ve dasteğinizle Ankara fahri muhabirlik ve temsilcilik görevinin bütün sorumluluğunu alabiliriz.

    Emel ve Mustafa GÜRBÜZ, 0 536 496 87 99

    Atatürk Bl. Esat (Akay) Cd. 25 / 8 Bakanlıklar-Kavaklıdere-Çankaya TR 06700 Ankara 0 312 417 78 10

Comments are closed.