Bir Engellinin Sanal Hikayesi


Fırsat buldukça gittiğim bir kafe var. Yazılarımı orada yazdığımda daha üretken olduğumu düşünürüm. Sıkça gittiğim için tanıdığım insanlar da var. Bazen kısa sohbetler yapar yazmaya devam ederim. Bunlardan biri Lucien Provencher. Lucien’in ilginç bir sanal hikayesi var.

Lucien 30’lu yaşlarda, eğitimli, sosyal yanı güçlü bir engelli. Bir süre önce online arkadaşlık sitelerinde yeni insanlar tanımak için bir hayli zaman harcamış. Ancak yerel tanışmalardan beklediğini bulamayınca değişik ülkelerden arkadaşlıklar edinmenin yollarını aramış. Bu süreçte Kate isminde, sadece arkadaş olarak yazıştığı, bir Rus bayanla tanışmış. Kate ile arkadaş olduğu süre boyunca Helen isminde bir başka Rus kadınla da Facebook üzerinden tanışmış. Daha sonra Rusya’dan genç bir kadın çıkmış karşısına ve aylarca süren online birlikteliğin sonunda sıra fiziksel tanışmaya gelmiş. Dolayısıyla Lucien hoşlandığı kadının ülkesinde, yani Rusya’da bulmuş kendini.  Fiziksel birliktelikte işler istediği gibi gitmeyince Lucien ülkesine geri dönmüş. Ardından yeni bir bayan arkadaşla online yazışmalar başlamış. Yine tanışma aşamasında Lucien yollara düşmüş; bu kez Ukrayna’ya.

Bu noktada hikaye ilgi çekici hale geliyor çünkü Lucien Odessa’da şehir merkezinde gezerken kendisini ismiyle çağıran bir kadınla karşılaşmış. Kadın daha önce Kate’in Face’sinden bildiği Helen! Lucien ve Helen daha önce hiç karşılasmadıkları halde dünyanın bir ucunda Internet ve sosyal medyanın azizliği sayesinde tanışmış!  Kısaca olay, hiç beklenmedik bir anda gerçek hayatta karşılaşma ve başlatılan arkadaşlık!

Helen o dönemde İngilizce öğretmeni olarak çalışıyormuş. Unutmayalım, Lucien Odessa’ya hoşlandığı kadını görmeye gitmişti! Ama burada önemli olan Helen’le karşılaşması ve sıkı bir arkadaşlık kurulması. Öteki kadınla işler istediği gibi gitti mi, bilmiyoruz!

Lucien Ukrayna’dan ABD’ye döndükten birkaç ay sonra bir sürpriz olur:

Helen Lucien’e Ukrayna’da çalışma teklifinde bulunur. Helen bir lisan okulu açmıştır ve İngilizce öğretmenlerine ihtiyacı vardır. Lucien için süper bir firsattır bu. Sürpriz teklifi hemen kabul eder ve Haziran 2, 2013’de Ukrayna’ya yolculuk için hazırlıklara başlar.

Bu online hikaye bana ilginç geldi çünkü Internet sayesinde bağlantılar arttı, şeffaflaştı, iyi veya kötü yeni fırsatlara olanak tanıdı.

Lucien endüstriel dizayn okumuş, anadilini çok iyi kullanan bir insan. Daha önce söyledigim gibi kendisi bir engelli. 2 yaşında geçirdiği bir trafik kazası sonucu belden aşağısı tutmaz hale gelmiş ve tekerlekli sandalyeye mahkum olmuş. Bu durumda olduğu halde hayata nasıl böyle pozitif bakabildiğini sorduğumda gençlik yıllarında depresif hissettiğini ama son zamanlarda bu duygulardan arındığını söyledi. Pozitif bakış açısı doğuştan geliyormuş. Tekerlekli sandalyeye bağımlı oldugu halde dünyanın değişik yerlerine gitmek, yeni insanlar tanımak, yolunu bulmak ve başını çıkıştırmak küçümsenecek şeyler değil. Bütün bunların üzerine bir de bilmediği bir ülkede yeni firsatlara doğru koşması alkışlanacak şey!

Lucien’in sanal hikayesini beğenmiş olduğunuzu umuyorum. Bundan da ötesi tüm engellilerin bir gayesi ve hayata pozitif bakışı olmasını diliyorum.  Bu hikaye bütün engellilere ilham versin!

Lucien Provencher
Lucien Provencher