Fazla Kilolar Hakkında Negatif Konuşmak


Bayanlar, kilolarınız hakkında negatif konuşuyorsanız bilin ki arkadaşlarınızın hiç hoşuna gitmiyorsunuz!

Kiloları hakkında olumsuz konuşan kadınlara “şişko konuşmacı” deniyor ve böyle kadınlar pek hazedilmiyor. Bu düşünce bana ait değil, yapılmış bir çalışmanın sonuçlarını yansıtıyorum.

Eğer kadınlar bir araya gelmiş konuşuyorsa ve bunlardan bazıları kiloları hakkında negatif düşüncelerini dile getiriyorsa bu davranış hoşa gitmiyor. Kilolarıyla barışık olduğunu dile getirenlerse daha çok ilgi çekiyor.

Notre Dame Üniversitesinde yapılan çalışmaya 143 genç kadın katıldı. Kadınlara şişman ve zayıf bayan resimleri gösterilerek düşünceleri soruldu. Kimileri “şişko konuşmacı” kategorisindeydi, diğerleri ise olumlu beden imgesi mesajı veriyordu.

Daha sonra kendi vücutları ile ilgili sorular soruldu. Kadınlar beden kütle indeksinden bağımsız olarak verdikleri cevaplara göre kendi aralarında değerlendirildi. Kiloları hakkında negatif fikir sergileyenler genelde nahoş bulundu. Bu tür konuşmalar günlük hayatta sık karşılaştığımız türden konuşmalar ama dinleyicilerde yeme bozukluklarına neden olabilecek olumsuzluklar olarak değerlendiriliyor. Bu sonuçlar daha sonra prestijli bir konferansta araştırmacılarla paylaşıldı.

Kilolarla ilgili negatif konuşma kadınların ortamda sevilip sevilmediğine bir ölçü teşkil ediyor, bunun da ötesinde dinleyici kadınların kendi vücut imgeleriyle ilgili yerli yersiz endişeye kapılmalarına neden  oluyor.