Aşırı Facebook Kullanımı ve Aldatma


Gereğinden fazla Facebook ve sosyal ağ sitelerinde zaman harcamak aldatma riski taşıdığından romantik ilişkiye zarar veriyor.

Hem duygusal hem de fiziksel aldatmadan boşanmalara ve ayrılıklara varan sorunların başlangıç noktası olarak kıskançlık gösteriliyor. Ve bu kıskançlığın çıkış noktası Facebook, ki her yaştan çiftin ilişkisine tehdit oluşturuyor.

Araştırmalara göre çiftler arasında tartışmanın en büyük nedeni aşırı Facebook kullanımı. Gereğinden fazla Facebook kullanımı kıskançlıklara neden oluyor ve partneri yakın takibe alma nedeni olarak görülüyor.

Missouri Üniversitesinde yapılan bu çalışma Facebook kullanıcılarına anket soruları sordu. Üç yıldan az süredir birlikte olan 18-82 yaş aralığındaki katılımcılara sosyal medyayı hangi sıklıkla kullandıkları soruldu. Katılımcılara eşleriyle ya da sevgilileriyle Facebook yüzünden hangi sıklıkta tartıştıkları da araştırıldı.

Daha önceki çalışma sonuçlarına göre, eşi veya sevgilisi Facebook’ta zaman harcayan kişilerin kıskanç davranışlar sergilediği, dolayısıyla yakından gözetlemeye çalıştıkları biliniyor. Facebook yüzünden yapılan tartışmalar kıskançlığa yol açtığı gibi eski arkadaşları ve eski partnerleri de sorgulamaya yöneltiyor.

Aşırı Facebook kullananların ortak özelliği ise yeni bağlantılar kurmak ve eski bağlantıları yeniden gözden geçirmek olarak belirlenmiş. Buna eski sevgililer de dahil olduğu için genelde emosyonal ve fiziksel aldatma söz konusu olabiliyor. Araştırmacılar yeni ilişkilerde her iki tarafın da Facebook’tan, genel anlamda sosyal medyadan, uzak durmasını tavsiye ediyor.

Araştırma sonuçları henüz yeni ilişkilerde Facebook’un bir tehdit olabileceğini ortaya çıkarmış oluyor. Üç yıldan eski ilişkilerde Facebook’un  belirgin bir tehdit unsuru oluşturmadığı gözlemlendi.
Fatoş’ça:

Aşırı Facebook kullanımı yeni ilişkilerde tartışmalara ve ayrılıklara neden olabiliyor çünkü her iki taraf da henüz birbirini tanıma çabasında oluyor. Güven oluşturmaya çalışıyor. Aşırı Facebook kullanımı şüphelere neden oluyor.  Ancak unutmayalım ki eski ilişkiler de bu tatsızlıklardan muaf değildir. Herşeyden önce aklıselim kararlar vermek ve Facebook’u da kararınca kullanmak gerekir.

Bir kere daha, aşırı Facebook kullanımı aldatma riski içerdiği için romantik ilişkiye zarar veriyor.