Dünyada Occupy Hareketi Başarılı mı?


Occupy hareketi dünyada başarısız bir direniş olarak bilinmektedir. Peki bunun nedenleri nelerdir?

2011 yılının Eylül ayında bin kadar protestocu New York Wall Street yakınlarındaki Zuccotti Parkı işgal (occupy) etmişlerdi. Bu tür kuşatmalar daha sonra dünyanın birçok yerine sıçradı ve “occupy hareketi” olarak adlandırıldı. Başlangıçta başarılı gibi görünse de, occupy harekti istenen etkiyi yapamadığı için başarısız oldu. 

Barışçıl bir yürüyüş ve direniş olarak New York’ta başlayan bu eylemin çıkış noktası ABD değil, Kanada’dır. Occupy hareketinin sloganı “Biz yüzde 99’luk kesimiz.”

Slogan ne anlama geliyor? Kısaca “Bizi yöntenler yüzde 1’lik elit bir kesimdir. Yüzde 1’lik kesim her türlü sosyal, ekonomik ve siyasi güce sahiptir.” demektir.

Doğal olarak direnişçiler mal, servet ve güç dağılımının adaletsizliğinden yakınıyorlardı. Eylemciler occupy hareketiyle eşitsizlik ve adaletsizliği tüm dünyaya haykırma çabasıyla direnişe geçmişlerdi. Bu hareket dünyaya verilebilecek mesajı çok iyi ulaştırdı diyebiliriz ancak sonuçta ele alınır, gözle görülür bir değişikliğe neden olmadı. Uzun süre sokakta yaşayan, çadırlarda barınan genç insanların amacı seslerini duyurdukları kadar değişime neden olmaktı fakat yetersiz liderlik ve beceriden uzak protesto yöntemleri nedeniyle sonuç elde edilmedi.

Internet ve teknoloji sayesinde kısa sürede hızlı bağlantılar kurarak haberleşen genç direnişçler sosyal medya aracılığıyla anlaşıp harekete geçebildikleri halde sonucun başarısız olmasının en belirgin nedeni sadece gençleri içermesiydi. Sonuç olarak sosyal ağ bazlı bu hareket en başta direnişçilerin avantajına çalışıyor gibi görünse de her yaştan insanı içermediği için dezavantaj haline dönüştü.

Occupy hareketine katılan direnişçilerin kurduğu çadırlar, yaşam tarzı ve diğer davranışlar ortamın yaşanilabilirliğini, ulaşılabilirliğini ve çalışılabilirliğini engellediği için işyerlerinin şikayetlerine neden olmuştu. Bilhassa küçük işletmelere ulaşılamadığından kısa sürede maddi kayıplara neden olan direniş amacının tersine hareket etmeye başlamıştı. Çünkü direnişin başlangıç noktası yüzde 99’luğun sesi olmaktı, oysa küçük işletmelere maddi zarar vererek davanın amacına ters düşmüştü.

Occupy hareketi bir anlamda dünyanın gözlerini açtı.

Amerika’daki servet eşitsizliği, işsizlik, sosyal adaletsizlik ve hükümetin bu konulara kayıtsızlığı gibi olumsuzlukların dünyaca görülmesine neden oldu. Direnişçiler yüzde 99’luk kesim için protestolar yaptılar, uzun süre direndiler, dünyanın birçok yerinde ilgi buldu ama başarısız bir hareket olarak tarihe geçti. Yukarıda belirttiğim gibi başarısız oluşunun nedeni yetersiz liderlik, salt Internet bağlantılarıyla yönlendirilmesi ve yetersiz protesto yöntemleri olarak gösteriliyor.

Kısaca beklenen pozitif değişiklik ve reformalar getirmediği için occupy hareketi genel anlamda başarıdan uzak bir girişim olarak tarihe yazılmış oldu.

Kaynak: Huffington Post