Meme Kanserini Önleyici Yiyecekler


Meme Kanserini Önleyici Yiyecekler

İngiliz Tıp Dergisinde yayınlanan bir çalışmanın sonucu meme kanserini önleyebilecek yiyecekleri tespit etti.

Bu çalışma sırasında 800.000 katılımcı ve 20.000 meme kanseri hastasının yeme alışkanlıkları incelendi. Meme kanserini önleyici yiyecekler listesinin başında balık, özellikle yağlı balıklar, geliyor.

Yağ oranı yüksek balık omega-3 ve çoklu doymamış yağ asidi ihtiva ediyor dolayısıyla kan damarlarını ve immun sistemini düzenliyor. Omega-3 yağ asitleri bakımından en zengin balıklar alabalık, ton balığı, somon ve uskumru. Omega-3 asidinin kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu biliniyor. Araştırmacılar doymamış yağ asitlerinin özellikle meme kanserini önlediğini düşünüyor. Çalışmada yer alan Asyalı katılımcılar  en düşük meme kanseri oranına sahipti ve dünyanın bu bölgesinde yaşayanların bolca deniz ürünü tükettiği bilinmektedir.

Omega-3 ve doymamış yağ asitleri aynı zamanda keten tohumu, ceviz ve yeşil yapraklı sebzelerde de bulunuyor.

Bunların ötesinde şu yiyeceklerin de meme kanserine karşı önleyici etkisi olduğu düşünülüyor:

Küçük, sulu, taneli, kabuksuz “üzümsü” meyveler:

Bu meyvelere örnek olarak yaban mersini, böğürtlen, ahududu ve çilek verilebilir. Berry ya da süpermeyve (orman meyveleri) olarak bilinen bu meyvelerin meme kanserinden başka deri, mesane, akciğer ve boğaz kanserine karşı koruyucu olduğu da biliniyor.

Küçük, sulu, taneli ve kabuksuz üzümsü meyveler: Bu meyvelere örnek olarak yaban mersini, böğürtlen, ahududu ve çilek verilebilir. Berry olarak bilinen bu meyvelerin meme kanserinden başka deri, mesane, akciğer ve boğaz kanserine karşı koruyucu olduğu da biliniyor.
Küçük, sulu, taneli, kabuksuz “üzümsü” meyvelerden yaban mersini.. Bahçemde her yaz başı meyve verir.. Kuşları da şefkatle besler..

Fasulye:

Fasulye lif oranı yüksek bir besin kaynağıdır. Günde yarım su bardağı fasulye tüketmek suretiyle göğüs kanserinin yüzde 7 oranında düşürülebileceği bulgulanmıştır. Fasulye sevmeyenlerin erik, fındık, fıstık, kuru üzüm ve elma gibi diğer lifli yiyecekler yemesi tavsiye ediliyor. Aynı zamanda nohut da antikanserojen bir gıda maddesidir.

Brokoli:

Meme kanserini önleyici sebzeler arasında en iyi bilineni brokolidir. Ayrıca lahana da kanser-savar sebzelerden biridir.

D vitamini içeren yiyecekler:

Meme kanserini önleyici özelliği olan yiyecekler süt ve süt ürünleri ki bu gıda maddeleri yüksem oranda D vitamini ve kalsiyum ihtiva ediyor.  Ancak az yağlı süt ürünlerinin tercih edilmesi öneriliyor.

Nar:

Nar antioksidan içeren bir meyvedir. Meme kanserinden başka prostat, kalın bağırsak ve akciğer kanserine karşı koruduğu da düşünülmektedir.

Domates:

En yeni çalışmalardan biri karotenoid içeren meyve ve sebzelerin meme kanserini yüzde 20 oranında önlediğini bulguladı. Kırmızı ve turuncu renkli meyve ve sebzelerde bolca karotenoid bulunuyor ve domates bunlardan biri. Ayrıca havuç ve kavun da günlük diyete eklenmesi önerilen yiyecekler arasında.

Zerdeçal:

Zerdeçal hastalıklara ve iltihaplanmalara karşı koruyucu bir baharat. Artı aktif maddesi kürkümin olan zerdeçal meme kanserini önleyici özelliklere de sahip.

Limon kansere çare mi?

Kendi kendine aylık meme muayenesini ihmal etme!