Karın Bölgesinde Aşırı Yağlar


Bel ve karın bölgesinde aşırı yağlanma kalp hastalıklarına ve kansere davetiye çıkarıyor.

Karın bölgesinde gereğinden fazla yağ bulunan kişilerin kalp hastası ve kanser olma riskinin, aynı gövde kitle indeksine sahip olduğu halde karın bölgesinde yağ olmayanlara göre daha yüksek olduğu bulgulandı.

Bu çalışma ABD’de yapıldı ve sonuçlar Amerikan Kardiyoloji Dergisinin Temmuz 2013 sayısında yayınlandı.

Bilindiği gibi elma şeklindeki vücutlar bel/karın bölgesinde yağ taşıyanlar, armut şeklindekiler ise kalça ve basende yağ bulunduranlar. Elma şeklindeki vücutların sağlık riski daha fazla çünkü ektopik yağlar karın bölgesine yığılmış oluyor. Ektopik yağlar, yani o bölgede bulunmaması gereken yağlar, bedenin orta bölümüne yığılmış oluyor ve daha tehlikeli.

Bu çalışmada CT scan (tomografik çekimler) yapılarak spesifik olarak hangi bölgelerdeki yağların daha tehlikeli olduğu bulgulandı; dolayısıyla karın bölgesindeki ektopik yağlar sağlık açısından daha fazla tehlike içeriyor. Çalışma sonunda abdominal (karın bölgesindeki) yağların kalp hastalıklarına ve kansere yakalanma riskiyle direkt bağlantısı bulgulanmış oldu.

Bu çalışma karın bölgesi yağlarının kardiyovasküler hastalık riskiyle bağlantısını gösteren ilk çalışma. Araştırmacılar risk nedenlerini irdelemediler ama bulgular ektopik yağların patojenik rol oynadığını yani hastalık nedeni olduğunu gösteriyor. Çünkü karın bölgesindeki ektopik yağlar iç organların etrafını sarmalıyor ve fonksiyonlarını tam manasıyla yapmasını engelliyor.

Taylan Kümeli soruyor: Bel ölçünüz kaç? Ve devam ediyor: “Kilo takibine ihtiyacınız olmasa dahi bel ölçünüzü daima kontrol altında tutmalısınız. Peki ama neden? Yapılan pek çok çalışma gösteriyor ki, geniş bel çevresi obeziteye yatkınlık işareti olabiliyor. Obeziteye yatkınlık ise ölümle sonuçlanan pek çok hastalık riskini barındırıyor…”

Fatoş’ça:

Yukarıda anlattığım çalışmaya yeniden dönecek olursak.. Daha önce buna benzer çalışmalar yapılmıştı ve bel/karın bölgesindeki yağların zararları açıklanmıştı. Bu çalışma karın bölgesindeki yağların doğrudan kalp hastalıklarına ve kansere yol açtığını gösteriyor. Bu tür çalışma sonuçları sağlık riski olan obez kişilerin uyarılmasını ve bilinçlendirilmelerini sağlayabilir. Dolayısıyla karın bölgesinde aşırı yağ bulunan kişilerin kronik hastalıklara yakalanması önlenebilir ya da yakalandıktan sonra uygun tedavi yöntemleri bulunabilir.

Karın bölgesinde aşırı yağlanma kalp hastalıklarına ve kansere davetiye çıkarıyor. Karın bölgesinde gereğinden fazla yağ bulunan kişilerin kalp hastası ve kanser olma riskinin, aynı gövde kitle indeksine sahip olduğu halde karın bölgesinde yağ olmayanlara göre daha yüksek olduğu bulgulandı. Bu çalışma ABD'de yapıldı ve sonuçlar Amerikan Kardiyoloji Dergisinin Temmuz 2013 sayısında yayınlandı. Bilindiği gibi elma şeklindeki vücutlar karın bölgesinde yağ taşıyanlar, armut şeklindekiler ise kalça ve basende yağ bulunduranlar. Elma şeklindeki vücutların sağlık riski daha fazla çünkü ektopik yağlar karın bölgesine yığılmış oluyor. Ektopik yağlar, yani o bölgede bulunmaması gereken yağlar, diğer bölgelere göre daha tehlikelidir. Bu çalışmada CT scan (tomografik çekimler) yapılarak spesifik olarak hangi bölgelerdeki yağların daha tehlikeli olduğu bulgulandı; dolayısıyla karın bölgesindeki ektopik yağlar sağlık açısından daha fazla tehlike içeriyor. Çalışma sonunda abdominal (karın bölgesindeki) yağların kalp hastalıklarına ve kansere yakalanma riskiyle bağlantısı bulgulanmış oldu.

Hareketli ve aktif bir yaşam için motive olmak istiyorsanız işte birkaç ilgi çekici yazı..

Durmayın, hareket edin!

İnsan Vücudu Hareket İster

Neden Hareketli Kalmalıyız?

Hareket Berekettir

Ömrüne Ömür Katmak İçin Harekete Geç!

Hareketsiz Yaşam Ölümcüldür

Ömür Uzatan Aktivite

Hareketsiz Bir Kuşak