Kolon Kanseri ve Sağlıksız Beslenme


 

 

Ne yersen o’sun. Peki her fırsatta fast food yiyen, yağlı ve şekerli yiyecekler tüketen birisi için “kolon” tanımlaması mı yapacağız?  Belki de kolon kanseri diyeceğiz! Yazıyı okuyup siz karar verin.

Şeker, fast food ve gazlı içecekler (şekerli, asitli, gazlı içecekler) bağırsak kanserine neden oluyor.

“Sağlıksız diyetin sonu hastalıktır” diyorsunuz.. “Bunu zaten biliyorduk” diyorsunuz.. ‘Bunca araştırmanın sonunda, zaten bildiğimiz şeyleri mi söylüyorlar?” diyorsunuz.. Öyle değil mi? Eğer siz demiyorsanız ben diyorum!

Yine de yeni bir araştırmanın sonuçları şöyle diyor: Egzersizden yoksun bir yaşam, sigara alışkanlığı ve fast food, bağırsak kanseriyle sonuçlanabiliyor.

Ve bu araştırma ile ilk kez bağırsak kanserinin sağlıksız diyetle olan bağlantısı açıklanmış oluyor.

Bu inceleme sırasında 170 değişik gıda maddesi gözden geçirildi. Bu gıdaların arasında sağlıklı yiyecekler, sebzeler, balık, ve yüksek şeker ihtiva eden besinler de vardı. Bağırsak kanseri olan hastaların ezici çoğunluğunun sağlıksız gıda maddeleriyle beslendiği tespit edildi .

Ailede kanserin ırsi olmasının ötesinde belirlenen risk faktörleri, hareketsiz bir yaşam, sigara içmek ve sağlıksız beslenme olarak belirlendi.

Sağlıksız beslenme genel olarak fast food, enerji içecekleri, şekerli içecekler ve enerji verdiği iddia edilen bolca prosesten geçmiş bir diğer deyişle işlenmiş yiyecekleri içeriyor. Bağırsak kanseri ile beslenme alışkanlıkarı arasında bağlantı olduğu biliniyordu ama daha önce bu konuda bir çalışma yapılarak kanıtlanmamıştı. Bu çalışma bilinen popüler teoriyi kanıtlamış oldu.

Araştırma sonuçları Avrupa Kanser Önleme Dergisinde yayınlandı. Kısaca diyet ve bağırsak kanseri (kolon ya da kolorektal kanser) arasında bağlantı olduğu ortaya çıkarıldı.

Özellikle gelişmiş ülkelerde bolca tüketilen şekerli yiyecekler ve fast food, artan kolon kanserinin bir açıklaması olarak gösteriliyor.

Fatoş’ça:

Siz de bağırsak kanserinin günlük diyetle bağlantısı olduğunu düşünmüyor muydunuz?

Bu çalışma zaten bildiğimiz şeyi “çok geç” kanıtlamış olmuyor mu? Kanser araştırmalarına ayırılan paralar zaten bildiğimiz şeyleri çok önceden kanıtlayıp daha fazla insan hayatı kurtarabileceği yerde, kaplumbağa hızıyla gidiyor.. Popüler teoriyi yani “bilineni yeniden bulmaya” devam ediyor. Ve daha da acıklısı, sağlıksız besin sunan fast food firmalarının tüm hızıyla servis vermeye devam etmesi. Dolayısıyla kolon kanserine ve belki diğer kanser çeşitlerine neden olması. Peki değişmesini beklediğimiz şey nedir?

One thought on “Kolon Kanseri ve Sağlıksız Beslenme”

  1. ALLAH razi olsun vediginiz bilgilerden dolayi
    Fakibey

Comments are closed.