Moral düşük mü?


Akıl ve ruh sağlığı (mental sağlık) hafife alınmamalıdır. Moral düşük mü? O durumda bize kendimizden iyi yardımcı olamaz. Kendi derdimize, kendimiz çare olmalıyız.

Hayatta insanı yaka paça tutup diplere çekecek öyle çok şey var ki! Böyle düşük enerji hissettiğimiz zamanlarda yapılacak birkaç şey var. Yalnız bu söylediklerim ara sıra gelen moral bozuklukları içindir.  Durum daha şiddetliyse ve uzun süreliyse profesyonel psikolojik tedaviye ve antidepresanlara ihtiyaç olabilir.

Nereden geldiği belli olmayan moral bozukluklarının uzun sürmemesi için neler yapmalı?

  • Ohio Üniversitesinin bulgularına göre canınız çok sıkkın ise, hüzünlü, dertli, kederli bir film seyredin. Ama yanınızda bir kutu kağıt mendil olsun, bol bol ağlayın. Gözyaşı geçici de olsa rahatlık hissetmek için birebir!
  • Moral bozukluğunu iyi etmenin en kolay ve mutlu yolu gönüllü çalışmalara katılmak. Sosyal fayda (altruizm) moral düzeltiyor. Gönüllü çalışmalarla hem başkasına yardım ederek mutlandırıyoruz, hem de kendimizi rahatlatıyoruz.. Yani kısaca kazan-kazan etkisi.
  • Bir sokak hayvanına su vermek, başını okşamak ya da komşunun köpeğini yürüyüşe çıkarmak da anlık rahatlama sağlıyor. Üstelik hayvanlarla ilgilenmek tansiyonu düşürüyor.
  • Morali düzeltmenin bir başka güzel yolu dua etmek. İçinizden dua etmek geldiğinde ya da ibadet hissi oluştuğunda herşeyi bırakıp doğruca o “sessiz köşeye” çekilmek tavsiye ediliyor.
  • Müzik de moral bozukluğuna iyi gelen bir rahatlama yöntemi.
  • Çoktandır konuşmadığınız bir arkadaşla telefonda konuşmak, birisine kısa bir not yazmak ya da email atmak da rahatlama sağlayan davranışlar.
  • Hiç iyi hissetmediğiniz halde gülümsemek ise paha biçilmez bir aktivite. Unutmayın tebessüm bulaşıcıdır. Kendinizi iyi hissedene kadar tebessüm edin, göreceksiniz uzun süreli rahatlama duyumsayacaksınız.
  • Aroma terapi de önerilen moral düzelticilerden. Güzel kokulu mumlar, uykudan önce çarşaflara serpilecek güzel koku, banyo küvetinde rahatlatıcı bir parfüm ya da bileklere damlatılacak hafif bir esans rahatlama sağlıyor.
  • Bitkisel çaylardan papatya ve yasemin de önerilen içecekler arasında.

En kötü ihtimalle zihinde tatile çıkın. İsterseniz sizi Bahamalara götüreyim. Nasıl mı? Yazımı okuyun ve gözlerinizi kapatıp 5 dakika orada olduğunuz hissedin, göreceksiniz düşük moraliniz yükselecek. Gününüzün devamı mutlu ve yüksek enerjili olacak.