Grip Savar Yiyecekler


Grip hepimizin korkulu rüyası! Daha önceden yazdığım Bu sene grip sezonu başlıklı yazım sürekli en çok okunanlar arasına girdiğinden, grip savar yiyeceklerden de söz etmek istedim.

Gripten uzak durmanın en iyi yolu genel immun (bağışıklık) sistemini güçlü tutmaktır ve her fırsatta elleri sabunla yıkamaktır. Bu iki önlemin yanı sıra yiyeceklere de dikkat etmek önerilir.
Gripten uzak durmak için şu yiyeceklerin tüketilmesi öneriliyor:


C vitamini yüklü besinler: portakal, limon, greyfurt, guava. Beta-keroten ihtiva eden yiyecekler: bal kabağı ve tatlı patates. Omega3 içeren gıda maddeleri: balık. Çinko içeren gıda maddeleri: et, tavuk, yumurta ve yoğurt.

Özellikle tavsiye edilen grip savar yiyecekler şunlardır:

  • Mantar: Mantarda bulunan selenyum akyuvarları besliyor ve hastalıklarla savaşan sitokinlerin artmasını sağlıyor. Ayrıca mantarda antibakteriyel gücü olan lifler de bulunuyor.
  • Soğan ve sarımsak: Keskin kokusu olan bitkilerin grip önleyici olduğu biliniyor ve bu gıda maddelerinde antibakteriyel bileşikler bulunuyor. Yemekleri soğan ve sarımsakla pişirmek ve mümkün olduğunca çiğ olarak tüketmek tavsiye ediliyor. Kırmızı soğan hakkında kısa bir yazıyı bu linkte bulabilirsiniz. Kırmızı soğan antikanserojendir.

market-65275_640

  • Somon: Somon balığı, özellikle doğal ortamda yakalanmış somon, D vitamini açısından zengin. D vitamini grip savar olarak biliniyor.somon, norvec somonu, alaska somonu, atlas okyanusu somonu, soguk su somonu
  • Çay: Harvard Üniversitesi araştırmacılar günde 5 bardak çay içenlerin vücutlarının mikroplardan arıtılmış olduğunu ve gribe yakalanma olasılığının azaldığını bulguladı. Kırmızı, siyah, beyaz ya da yeşil çay, hepsinin yararlı olduğu biliniyor. Bir de bitki özlü çaylar var..
  • Yoğurt: Bağışıklık sistemine destek olduğu bilinen besin maddelerinin başında yoğurt geliyor. Hastalıklara neden olan mikroplarla savaşan yoğurtta probiyotikler ve prebiyotikler, yani canlı kültürler var. İmmun sistemini güçlendirmenin en kolay ve lezzeli yolu olarak yoğurt gösteriliyor.market-65275_640
  • Bitter çikoloata: İmmun sistemine güç veren bir diğer yiyecek de acı çıkoilata. Kakaoda bulunan bir çeşit mineral kanda T-hücrelerinin destekçisi olarak biliniyor ve hastalıklara karşı koruyor.
  • Badem: Antioksidan E vitamini içeren badem uzmanlarca grip savar olarak önerilen bir diğer gıda maddesi. Günde 7-8 badem yemek, mümkünse ay çekirdeği, rüşeym (buğday tohumu) ve turp tüketmek de önerilyor.badem bademler bademcikler
  • Çilek: Çilek C vitamini yönünden oldukça zengin bir bitki. C vitamini grip savar vitaminlerin başında geliyor. Çileğe ek olarak narenciye (portakal, limon, greyfurt, guava) tüketilmesi de tavsiye ediliyor.cilek

Umarım grip savar olarak bilinen bu yiyecekler sağlık ve afiyet sunar.

“Ben her yıl grip aşısı olurum” diyenlerdenseniz bu linke tıklayın.