Beyinden Beyine İletişim


Washington Üniversitesi bilimcileri iki insan arasında beyinlerarası iletişim gerçekleştirdi.

Bir çeşit hokus pokus veya sihir gibi görünen bu çalışma aslında fazlasıyla heyecan verici ve anlaşılması bir o kadar güç! Ve üzerinde birçok bilimci tarafından bir süredir çalışılan bir konudur.

Bu araştırma kısaca şu şekilde anlatılabilir: Üniversite kampüsünde iki bilim adamından biri bir odada bilgisayar oyunu oynamaktadır. Kampüsün bir başka ucunda bulunan diğer bilim adamı da bilgisayar başındadır ve her ikisi de kafasına EEG kepi denen bir çeşit şapka geçirmiştir. Kısaca şapka dediğim bu düzenek beynin sol korteksini hedeflemektedir. Kampüsün öte yanındaki araştırmacı, kompüter oyunu oynayanın sağ işaret parmağını oynatarak (bilgisayar oyununda) istem dışı ateş etmesine neden olmuştur. Unutmayalım.. Çok daha derin ve anlaşılması zor olan bu çalışmayı olabildiğince basit anlatmaya çalıştım.

Bu teknolojinin iki temel bölümü var: Beyin aktivitelerini okuyan şapka (EEG kepi) ve kompüter-beyin arayüzü ki bu sayede beyin stimülasyonları okunabiliyor.

Mizah!!

  • Bu çalışma jedi işine benziyor. Zaten jedi’ların çoğu siyasetçi, pazarlamacı, avukat ve CEO olurlar..
  • Ama bu iyi birşey! Belki de pek yakında hepimizin jedi güçleri olacak ve birbirimizi her zamankinden daha kolay uyutacağız!
  • Evliler: Kontrolcü taraf muhakkak şapkayı önce giyecek! Hımm evlilikte kontrolcü [genelde] kadındır.. yok yok erkektir.. kadın.. erkek.. Hımm evli çiftler arasında şapkayı kim geçirirse, bir adım önde.. Şaka bir yana, bu şapkayı giyen bir daha hiç çıkarmayacağa benziyor! Siz bunu ayağa basmak olarak biliyor olabilirsiniz!

Kısaca: Bu çalışma ile iki insan arasında beyinden beyine kontrol gerçekleştirilmiş oldu. Ama henüz yaygın kullanımı söz konusu değil ve belki de uzun süre kullanıma geçirilmeyecek. [Not: Geçirilse de sanırım bizlerin uzun bir süre haberi olmayacak!]

 Farelerde Beyinden Beyine İletişim

One thought on “Beyinden Beyine İletişim”

  1. İlgi çekici bir gelişme. Bilim ve teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki, bu konuda da öyle olacağını umuyorum.
    Teşekkürler bilgilendirme için.

Comments are closed.