Muzlu Kek


Muzlu kek yapalım! Bu kek çocuklarla yapılabilecek kolay bir kektir çünkü onlar şekeri, unu istenen ölçülerde hazırlamakta, muzu ezmekte çok yadımcı olurlar.  Kek malzemesini mikserle karıştırırken de onlara ihtiyacımız olur! Hadi o zaman bu kolay ve lezzetli keki çocuklarla yapalım.

Bu tarif bir Amerikan tarifidir ve kekin asıl ismi ‘muzlu ekmektir‘.  Bizim kek olarak bildiğimiz, afiyetle yediğimiz kek, Amerikan kültüründe ekmek diye adlanlıyor çünkü ekmek kalıbında pişirilir.

Ekmek kalıbınız varsa kullanın, yoksa yuvarlak kek kalıbında ya da küçük dikdörtgen bir tepside de başarı elde edersiniz.

Bu kekin en büyük özelliği içinde sour cream olması. Sour cream, ekşi kremadır. Ekşi krema süte sirke konulduktan sonra birkaç saat oda sıcaklığında bekletmek ve sonra hızla çarpmak suretiyle yapılır.  Ancak süt ve sirke karışımı her süt için geçerli değildir zira ekşi krema pastörize süt ile yapılamaz.  Bunun için pastörize olmayan tam yağlı süt gereklidir. [Not: Pastörize sütte istenen kültürler bulunmadığından sirke ile karıştırıldığında kremaya dönüşmez; bozulur!] Eğer pastörize olmamış tam yağlı [sokakta satılan] süt bulabilirseniz ekşi krema yapabilirsiniz: 1 tatlı kaşığı sirke, iki bardak tam yağlı süte karıştırılır. Bu karışım oda sıcaklığında iki saat kadar bekletilir.  İçinde küçük parçacıklar oluştuğunda mikser ile çarpılır ve kabartılır. İşte ekşi krema elde ettiniz! Kullanıldıktan sonra artarsa buzdolabında bir hafta saklanabilir.

Ekşi krema Rus, Doğu Avrupa ve Alman tariflerinde sıkça görülür. Son zamanlarda diğer Avrupa ülkeleriyle Kuzey Amerika’da da yoğunlukla kullanılıyor. Eğer Türkiye’de ekşi krema bulmak kolaysa keki de kolayca yapabilirsiniz; ama bulamazsanız kek malzemelerinden birinin eksik olmaması için, kendi ekşi kremanızı önceden yapmanız gerekir (yukarıda anlatıldığı gibi).

Malzemeler

  • Yarım su bardağı erimiş tereyağı
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yumurta
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 olgun muz (çatal ile ezilmiş)
  • Yarım su bardağı eksi krema
  • 1 tatlı kaşığı vanilya (arzuya bağlı olarak)
  • Yarım su bardağı ceviz (cevizlerin büyüklüğü arzuya bağlıdır)
Yapılışı

Fırın 180 derece santigrata ayarlanarak önceden ısınması sağlanır. Fırın ısıtılırken tereyağı ve şeker mikserle karıştırılır. Yumurtalar eklenir ve mikserle karıştırılarak akışkan hale getirilir.  Geniş bir kasede un, kabartma tozu ve tuz karıştırılır; yumurtalı karışıma eklenerek kaşık yardımıyla karıştırılır. Ezilmiş muz, ekşi krema, vanilya ve ceviz eklenir. Önceden yağlanmış kek kalıbına boşaltılarak 180 derece fırında 1 saat 10 dakika pişirilir. Fırından çıktıktan sonra 10 dakika bekletilir ve muzlu kek kalıptan çıkartılarak soğutulur. Muz mutluluk verir. Muz mutluluk meyvesidir!muzlu ekmek ya da muzlu kek

Diğer kek tariflerim:

İrlandalı Büyükanne Keki

Cupcake

Fincanda Kek