DM’leşmeli mi? DM’leşmemeli mi?


Soru: DM’leşmeli mi DM’leşmemeli mi? Sarmısaklasak da mı saklasak, sarmısaklamasak da mı saklasak!

Bu “eğlendirirken düşündüren” türden bir yazı olsun istedim.. Umarım öyle olur! Twitter sürekli gelişen, değişen, dinamik bir sosyal medyadır. Tweetleyen çoğunluğun tek bir amacı vardır: Popüler olmak ve takipçi sayısını arttırmak. Fenomen olmak da diyebiliriz!

Bazılarının amacı biraz daha farklıdır; kendini DM’den tanıtarak yeni ilişkilere pupa yelken açmak. Ama bu yazının amacı; yelken de dahil nelerin açıldığından çok, DM olayına Twitter bakış açısıyla bakmak.

Twitter kullanıcılarına şöyle bir soru sorsak: Twitter’da DM (direkt mesaj ya da özel mesaj) almaktan hoşlanıyor musunuz? Ezici bir çoğunluğun “hayır” diyeceğinden emin olabilirsiniz çünkü araştırma sonuçları bu yönde bulgular gösteriyor.
Direkt messaj, yani DM, adından da anlaşılacağı gibi şahsa özeldir; yani sadece iki kişi arasında gidip gelen mesajlardır (ya da öyle olduğu sanılır)!  Karşılıklı takipleştiğiniz birisiyle DM yoluyla diyalog başlatabilirsiniz. İşte problem burada başlıyor:

  • DM mesajları kimilerince mahremiyete saldırı olarak algılanıyor. Arada samimiyet varsa DM göndermek sorun olmaz ama herhangi bir takipçiye organik ve özel mesajlar göndermek hiç de sevimli karşılanmıyor.
  • Spam DM’ler rahatsızlık veiryor. Örneğin: “Bu video’da kendini görebilirsin” dedikten sonra link veren mesajlar gibi.
  • Otomatik DM’lere de sıcak bakılmıyor. Örneğin: “Bizi takip ettiğiniz teşekkürler, diğer hesabımızı da takip ediniz” gibi.
  • Virüslü DM’ler ise tümüyle lanetli!

En iyisi DM yoluyla gelen linkleri açmadan silmek!

Twitter’da amaç güven vermek ve güven kazanmaktır. Ne dediğinize ve nasıl dediğinize bağlı olarak takipçi arttırır ya da kaybedersiniz. Belki DM yolu ile güven kazanmak size ait bir yöntemdir, ama genelde pek hazedilmediğini bilmelisiniz.

Öyle insanlar biliyorum ki Twitter onlar için sadece DM göndermek anlamına geliyor.. Bunu nasıl mı anlıyorum? Rahatlıkla mention olabilecek bir tweetin, DM olarak gönderilmesinden anlıyorum.. El alışkanlığı olsa gerek; mention attığını düşünüp DM gönderenler olabiliyor! Anlayacağınız, Twitter kazanova kaynıyor! Kazanova ya da kazanyayla.. Birşeyler kaynıyor işte!  
Unutmayın, Twitter’da hiç birşey, DM bile özel değildir!  DM’lerin de ele geçirilebileceğini, hatta DM ele geçirmek için çaba harcayan sanal hırsızların olduğunu, biliyorsunuzdur.  Bunu söylemişken bazı app’ler kullanarak DM’lerin emaile transfer edilebildiğini de hatırlatalım (tabi eğer DM’lerinizi bir dosyada tutmak istiyorsanız..)

DM özel bir diyalog yöntemi gibi görünse de hakerler (hacker) tarafından ulaşılabilir. Bildiğiniz gibi Internet’te hiç birşey tam olarak şahsi değil. Bu durumda soru: Eskisi gibi DM’leşmeli mi? DM’leşmemeli mi? Siz bilirsiniz! Ama söyleyecekleriniz o derece özel ise, belki de başka yöntemleri gözden geçirmelisiniz!

Twitter DM’leri düşündüğün kadar özel ve gizli değil.. Hmmm Peki ya WebCam?

2 thoughts on “DM’leşmeli mi? DM’leşmemeli mi?”

  1. Merhabalar
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.
    Twitter i kullanmıyorum. Bilgilerimi Blog larıma yazıyorum herkese açık yayınlıyorum. Bazen Facebook tada yazıyorum
    Arada bir sizin halk sağlığı hakkındaki yazılarınızı da Blog umdan paylaşıyorum. Herkes okusun diye. Benim yayınladığım yazıları herkes alabilir, yayınlayabilir. İsim vermesi yeterlidir.
    Saygılarımla
    Yusuf YAMAN

Comments are closed.