Lupus Hastalığı


Lupus oto-immunal system hastalığıdır. Yani vücudun iımmun sistemi (bağışıklık sistemi) hiperaktif bir hale gelir ve sağlıklı hücrelere saldırır. Lupus genelde kadın hastalığı olarak bilinir. İnternet haberlerine göre Selena Gomez bir lupus hastasıdır. Bir süreliğine ortalıktan ayrılacağını duyduk. Sağlığına daha dikkat ederek, daha sıhhatli bir şekilde geri dönecektir umarız. 

Son günlerde ünlü sanatçının konser tarihleri ve yolculuk planları değişir oldu. Bunun nedeni genç şarkıcının çalışmalarından bir süre ayrılarak tedavi ve dinlenme sürecini başlatması olarak gösterildi. Selena Gomez’in sağlıklı ve uzun yaşamasının [şimdiden] kendisine dikkat etmesiyle doğru orantılı olduğunu düşünen hekimler, mola almasının tam zamanı olduğu görüşünde.

Magazinlere göre [Selena’ya yakın kaynaklardan gelen bilgilere göre] sanatçı şişmeler, halsizlik ve eklem ağrılarından şikayetçi.
Ünlülere ait dedikodu sütunundan, halk sağlığı sütununa geçelim!
Lupus hakkında bilgi:
Lupus değişik şekillerde görülebilen bir hastalıktır. En belirgin hali sistemik lupus bozukluğudur. Lupusun nedeni bilinmemekle birlikte, vücudun bazı ilaçlara gösterdiği tepki olabileceği düşünülmektedir. Lupusun soyaçekim (ırsi) olduğu tezi de yaygındır. Lupus en çok kadınlarda görülür, bu yüzden bazı uzmanlar hormonlarla ilgili bir rahatsızlık olduğunu da düşünmektedir.

Hastalık çevresel olaylarla şiddet kazanır veya kaybeder:

  • Stres, moral bozukluğu, psikolojik rahatsızlıklar
  • Ultraviyole ışığa maruz kalmak ki bu genelde güneş ışığından gelen UV ışık olarak bilinir
  • Sigara içmek
  • Bazı ilaçlar ve antibiyotikler, özellikle sülfa ve peniselin grubundaki ilaçlar
  • Bazı enfeksiyonlar: Sitomegalovirüs enfeksiyonlar, beşinci hastalık diye bilinen enfeksiyon, Hepatit C ve epstein-barr virüsü
  • Trikloroetilen gibi kimyasal bileşiklere maruz kalmak ki bu daha çok kuyu suyu içenler ve tozlu ortamda toz partikülleri soluyanlar

Genelde lupus esrarengiz bir hastalık olarak bilinir. Selena Gomez gibi dünyaca tanınan bir sanatçının bu hastalığın irdelenmesi ve tedavi yöntemlerinin belirginleştirilmesine ışık tutacağı düşünülüyor.

Kaynak