Mutluluk İçin 12 Şey


Mutluluk için 12 küçük öneri:

Şükret, teşekkür et. Şükrettiğimizde bolluk ve bereket olur. Sahip olduklarımıza şükretmek, derinlemesine mutluluk sunar. Bence şükür yoksa mutluluk da yoktur. Aynı şekilde etrafımızdakilere de iyi ve güzel davranışlarından dolayı, tatlı söz ve içtenlikleri nedeniyle gülümseyerek teşekkür etmek rahatlık sağlar.

İyi niyetli ol. Bir yarış kazananlara, ya da bir başarıya imza atanlara bakarsanız hepsinin ortak özelliği başlangıçta giyindikleri ‘iyi niyet’ şapkasıdır. Başarısızlığa dahi “yeniden deneme fırsatı” olarak bakan bu tür insanalar, sürekli deneyimlerden ders çıkarabilirler. Pozitif insanlar için başarısızlık sadece bir deneyimdir. Yeniden, tekrar tekrar denemek ve başarıya ulaşmak için. Öyleyse iyi niyeti elden bırakmayalım.

Kendini kimseyle kıyaslama. Ebeveynler, bu sizin için de geçerli! Ne kendinizi, ne de çocuklarınızı başkalarıyla kıyaslayın. Kıyas, kıskançlığa götürür ve bu da pek sağlıklı bir davranış değildir. İlle de kıyas yapacaksanız, bir önceki kendinizle kıyaslayın! Daha iyiye yol alın.

Kibar ol. Birsine gülümsemek, destek olmak, yardım etmek güzel ve rahatlatıcı davranışlardır. Sokakta tanımadığınız insanlara bile kibar davranmak insanlıktır. Kibarlık bulaşıcıdır. Siz kibar davrandığınızda, karşıdan da aynı davranış gelecektir.  Kibar insanlar diğerlerine göre daha çok serotonin hormonu salgılıyor. Yani kibarlık bize mutluluk ve canlılık olarak geri dönüyor.

Manalı ilişkiler kur. Mutlu insanların ortak özelliği etraflarında anlamlı ilişkiler kurdukları insanların bolluğudur. Yalnızken nasıl soğuk bir his hasıl oluyorsa, manalı birlikteliklerde de aksine sıcacık duygular açığa çıkar.

Başa çıkma stratejisi geliştir. Hayatta hiç beklenmedik olaylar başımıza gelebilir. Boşverip uzaklaşmak yerine, çaba gösterip uğraşmak gerekir. İşler birden bire ters gidebilir, ne yapacağımızı bilemeyebiliriz ama ille de bir çıkış yolu bulmaya uğraşmak, teslim olmamak gerekir.

Affetmeyi bil. Kindarlık çok kötüdür. Beynimiz geçmiş olaylar ile şimdiki olaylar arasında ayırım yapamaz. Birisinden ya da bir şeyden nefret etmişsek, o duygu beyinde yer eder ve genel sağlığa etki yapar. Negatif düşünceler toksiktir, hem beyni hem bedeni zehirler. O nedenle bağışlamayı öğrenmek zorundayız. Belki unutamayız ama bağışlamak işin ilk evresidir.

Konsantre ol. Günümüzde herşey ilgi ve dikkat cezbedecek şekilde üzerimize saldırıyor. Elektroniklerden yiyeceklere, sanal hayattan cinselliğe kadar herşey açık seçik ve ortada. İlgi dağıtacak çok şey var. Bu yüzden farkındalık çok önemli. Ne yapıyorsak ona yoğunlaşmayı öğrenmek zorundayız. İş ise iş, okumaksa okumak, ders ise ders!! Bu süreçte acıkmak, uyumak, başka şeylere ilgi vermek, duygusallaşmak yok! An’ı yaşamak, odaklanmak ve farkında olmak günümüzün en zor ve en gerekli insan davranışlarından biridir.

Yavaşla. Yavaşlayalım ve yolun üzerindeki gülleri koklayarak yola devam edelim. Zaman çok çabuk geçiyor. Geri dönüp baktığımızda yapabileceğimiz halde yapmadığımız çok şey olduğunu görüyoruz.  Yavaşlarsak bu türden pişmanlıkları azaltabiliriz.

Yapılacaklar listesi tut. Böyle bir listeyle işe başlamak mucizevi sonuçlar doğurur. Liste, kağıt kalemle yapılabileceği gibi akıllı telefonlar yardımıyla da yapılabilir. Listede olup da; bitirilen, becerilen, başarılan her kalemin yanına konulacak “tamamlanmıştır” işareti insana şevk verir, hız verir. Ayrıca böyle bir liste bize amacımızı hatırlatır, şuurlu veya şuursuz bir şekilde bir amacın peşinden gitmek, başarmak ve bitirmek mutluluk olarak geri döner.

Kendine dikkat et. Hem fiziksel açıdan hem de akli açıdan sağlığımıza dikkat etmek enerjimizi istediğimiz yöne yönlendirmekte başarıya götürüyor. Sağlıklı insanlar daha hareketli oluyor. Hareketli insanlar kendini daha sağlıklı hissediyor. Yani durağanlıktan uzaklaşmak kazan-kazan etkisi yapıyor. Egzersiz yapan insanların beyninde salgılanan hormon,  “başardın, bitirdin, becerdin, bravo!” şeklinde mesajlar gönderiyor. Hareketli insanın özgüveni yükseliyor.

Maneviyatı elden bırakma. Maneviyat varken insan kendisini minicik hissediyor. Evren içinde bir zerre gibi hissediyor. Bu duygular insanı Yaradana bağlıyor. Maneviyat ile işbaşı yapanlar daha alçak gönüllü oluyor, daha dürüst ve hümanist oluyor. Eğer ilim yapıyorlarsa ilim insanlığa iyilik olarak dönüyor, sanat yapıyorlarsa insanlığa yarar sağlıyor, çocuk bakıyorlarsa doğru insanlar yetiştiriyorlar. Ne diyorum? Bir dilek diliyorum: Maneviyat hayatın bir parçası olsun.

Biri size “Mutluluk için ne gerekir?” derse, bu 12 maddeyi anlatın. Paylaştıkça, mutluluk büyüsün.

Okuyucuya not: Mutluluk maddeleri “öncelikle” kendim için yazılmış maddelerdir.. Kendime hatırlatmak için.. Sizin işinize de yarayabilir..

Okuyucuya not: Bunlar önce kendim için yazılmış maddelerdir.. Kendime hatırlatmak için.. Sizin işinize de yarayabilir..

4 thoughts on “Mutluluk İçin 12 Şey”

  1. Bize de hatırlattığınız için teşekkürler.

    1. Ben teşekkür ederim.
      Manidar bi de söz ekliyorum: İnsan mutluluk ve hüzün arasında gidip gelen bir sarkaç gibidir. ~Byron
      Fatoş

  2. çok güzel sizin bu yazınızı Adana da yerel bir gazete olan Adana Medya Gazetesinde yayınlayabilirmiyiz.

Comments are closed.