Yaşlılar, Her Dem Gençler ve Egzersiz


Bir süre önce Jane Fonda bir TV programındaydı. Türk seyircisi Jane Fonda’yı sinema oyuncusu olarak bilir. Bunun dışında kendisi yazardır, politik aktivisttir, modacıdır ve fitnes gurusudur. TV’deki programda kendisine yöneltilen sorular sonuncusuyla ilgiliydi. 73 yaşındaki Jane Fonda’nın yaşlılar ve egzersize yeni başlayanlar için çıkardığı 25’er dakikalık DVD’leri hakkında sorulara cevap veriyordu.
Exercise class at Covenant. (A-J Photo/Joe Don Buckner)
DVD’den birkaç dakikalık parçalar gösterdiler. Jane Fonda’nın önderliğinde, nispeten yaşlı bir güruh, oldukça eğlenceli ve hareketli bir müzikte egzersiz yapıyorlardı. Jane Fonda 30 yaşlarında bir kadın kadar formda görünüyordu. Kendisi yıllardır haftada 5 gün egzersiz yapan birisi olduğu için bu görünüm doğal. Arka plandaki katılımcılar da seyirciyi şevke getirecek kadar zinde hareketlerle Fonda’yı takip ediyorlardı.
yasli3
‘Hiç egzersiz yapmamış insanların birden egzersize soyunması zor olabilir’ diyen Fonda, herkesin kendi seviyesini bilmesi ve kolaydan zora yavaşça ilerlemesi gerektiğini söylüyor. Fonda, fazla atletik olmayan insanların ilk birkaç egzersizden sonra hayal kırıklığına uğramalarını engellemek için tek şartın gerçekçi olmak olduğunu söylüyor. Gerçekçi olmak demek kişinin kendi egzersiz seviyesini bilmesi, en kolaydan zora doğru yavaş yavaş ilerlemesidir diyor. Her yaşta egzersize başlanabilir diyerek seyircilerini hevese getiriyor.
yasli4
Fiziksel olarak sağlığa kavuşmak ve iyi görünmenin dışında egzersiz, insanın kafasını da rahatlatır diyor. Egzersiz sayesinde her yaşta moral düzelir, dünyaya bakış daha olumlu olur, aidiyet hissedilir, problemleri çözme becerisi artar, yaşam tutkusu bileylenir ve genel anlamda daha huzurlu olunur diyor.Öyleyse, rahat kıyafetler ve yürümeye elverişli bir çift ayakkabı giyerek 20 dakikalık yavaş ve kolay bir yürüyüşle egzersize başlamaya ne dersiniz?