Portakal Kabuğu Şekerlemesi


Portakal, limon ve greyfurt kabukları şekerleme haline getirilebilir.

Meksika’ya ilk kez gittiğimde şekerci dükkanlarında satılan en yaygın tatlının meyve şekerlemeleri olduğunu görmüştüm. Taze incir, kivi, vişne, havuç, mandalina, protakal ve diğer narenciye çeşitleriyle birçok meyvenin kabuklarının şekerlemeye dönüşümü, tatlar, renkler, şekiller ve değişik aromalar ilgi çekici lezzetler halinde satılıyordu. Meksika dönüşlerimde kesekağıtları dolusu meyve şekerlemeleriyle dönerim.  Meksika’da yaygın olsa da, meyve şekerlemeleri bu ülkeye özgü değil.

Meyve tarifleri, şekerlemeler, drajeler ve değişik meyve tatlıları her kültürde vardır. Hepimiz portakal kabuklarını birçok tarifte kullanıyoruz, öyle değil mi? Bu yazımda vereceğim tarif, protakal kabuklarından şekerleme yapmayı gösteriyor. Sadece portakal değil, diğer narenciye çeşitleri de kullanılabilir. Örneğin 3 portakal yerine 2 greyfurt veya 4 limon ikame edilebilir.

Bu tariften çıkarılacak anafikir: Yemek için soyduğunuz portakal kabuklarını atmayın.

Kabukları ince dilimler halinde doğrayın. Soğuk suyun içine koyun ve haşlamaya bırakın. Haşlanmış kabukları süzüp tekrar haşlayın. Bu işlemi üç kez tekrarlayın.

Daha sonra 4 su bardağı suyun içine 4 su bardağı şeker koyup eritin, kaynamasını bekleyin. Kaynayan şekerli suyun içine haşlanadıktan sonra süzülmüş portakal kabuklarını koyarak 1 saat kaynatın. Kaynatma sırasında birkaç parça küçük doğranmış taze zencefil eklerseniz çok lezzetli ve güzel kokulu şekerlemeler elde edersiniz.  Zencefil benim eklediğim bir malzemedir, tamamen tercihe bağlı.

Daha sonra kabukları soğumaya bırakın. Soğuyan portakal kabuklarını toz şekere bulayarak yarım saat bekletin. Bu işlemden sonra seçeneğe bağlı olarak erimiş çikolataya daldırıp çıkarabilirsiniz. Çikolata ve portakal füzyonunu tavsiye ederim zira bu iki malzeme birbirine çok yakışır.

Misafirlere bile şeker olarak ikram edebileceğiniz bu tatlının anında tüketileceğinden emin olabilirsiniz. Sabah çikolataya bulayıp mutfak tezgahında bıraktığım şekerlemeler, akşam iş dönüşü bir hayli azalmıştı. Anladım ki oğlum okul çıkışı mutfağı ziyaret ettiğinde şekerlemeleri görmüş, gelip gidip yemiş. Akşam eve geldiğimde “anneciğim çok güzel olmuş” derken bir iki tane daha atıştırıyordu. Afiyet olsun!

Narenciye Kabukları Yenir mi?

Siz de soyarak yediğiniz narenciye kabuklarından şekerleme yapmayı düşünürseniz bu iş için en uygun kabuklar portakal, limon veya greyfurt kabuklarıdır.

IMG_8135

IMG_8136

IMG_8139

IMG_8138

IMG_8137

IMG_8143

IMG_8142

IMG_8145

IMG_8146

IMG_8147

IMG_8148

IMG_8149

IMG_8150

Portakal kabuğu şekerlemesi
Son ürün; şekerlemeye dönüşmüş, toz şekere bulanmış, çikolataya daldırılıp çıkarıldıktan sonra kurumaya bırakılmış portakal kabukları.. Çok lezzetli..

One thought on “Portakal Kabuğu Şekerlemesi”

Comments are closed.