Müslümanlar Geliyor!


Müslümanlar Geliyor! (The Muslims Are Coming!) isimli 2013 yapımı Amerikan komedi belgeselinin yapımcısı ve yönetmeni iki Amerikan komedyen: Negin Farsad ve Dean Obediallah.

Kadın komedyenin adı Negin; kendisi İranlı Amerikan. Erkek komedyen Dean’ın annesi İtalyan, babası Filistinli. Her ikisi de müslüman komedyenler.

Bu iki komedyen ve kendileriyle çalışan diğer birkaç kişi araba ile Amerika’nın değişik bölgelerini dolaşarak Müslümanlık hakkında nabız yokluyorlar. Her gittikleri yerde standup komedi yapıyorlar ve değişik şekillerde İslamı tanıtıyorlar. 

Bütün bu çabanın gereği nedir derseniz, cevap “interaksiyon”. Müslümanlığın ne olduğunu bilmeyen, bilmedikleri halde korkan Amerikan toplumuna, İslam dini hakkında bilgi vermek ve Müslümanların korkulacak teröristler olmadığını anlatmak. Filmde yorumcu olarak konuşan birçok ünlü var. Bunlara örnek olarak Cenk Uygur, Jon Steward, David Cross, Janeane Garofalo, Colin Quinn, Lewis Black, Aasıf Mandvi, Ali Velshi, Soledad O’Brien verilebilir.

Amerikan medyası, Müslüman figürünü zedelemeye devam ediyor. 11 Eylül faciasının üzerinden geçen onca yıla rağmen hala “Müslüman eşittir Terörist” olgusu değişmedi. Yıkılan kulelerin yerine yapılması teklif edilen cami olayı tam bir öcü muhabbetine dönüştü. Amerika’ya şeriat yasası geleceğine dair anlamsız korkular hızla yayılıyor. New York Polis Teşkilatı, rastgele Müslüman avına devam ediyor. İslamofobi eskisinden daha hızlı büyüyor. 

Sokaktaki Amerikalının gözünde İslam korkunç bir dindir. Kadınlar istemsizce kapatılır. 12 yaşındaki kızlar evlendirilir. Müslüman erkekler bakışlarıyla kadınları taciz ederler. Film bu tür önyargıları sonlandırmak amacıyla yapılmış. Amerikalılara “Müslümanlar her renk, desen, ebat ve dokuda gelebilir. Hepsi terorist değildir, hepsi kızını 8 yaşında evlendirmez, kadınlar sizin düşündüğünüz gibi aşağılanmaz, birçoğu isteyerek kapanır ama kapanmayanlar da vardır” gibisinden mesajlar veriyor!

Filmde standup komedyenlerinin amacı, yukarıda söylediğim gibi, küçüklü büyüklü yerleşim merkezlerine giderek Müslümanlar hakkında Amerikan düşüncesini öğrenmek. 11 Eylül trajedisinden bu yana neler değiştiğini görmek ve mümkünse paradigma değiştirmek.  Bunu kahkaha etrafında yapıyorlar ama bana sorarsanız standup komedyenler pek komik değiller. Bir iki yer dışında gülmedim ama Amerikalıların İslam hakkında hiç birşey bilmediğini görerek gözlerim ‘faltaşı’ gibi açıldı!

Özellikle Negin, gereğinden fazla belden aşağı espiri yapıyor ve cidden hiç komik değil!! Ayrıca alakasız bazı sahneler de vardı. Örneğin Dean yol boyunca benzin istasyonlarında sevdiği içeceği aradı durdu:Snapple! Negin bir otel odasında yanmayan lambaya ve duvarların pisliğine bakarak dakikalarca güldü. Belgesellerde, kitaplarda ve öteki filmlerde hiç beklenmedik bir şekilde konunun ve olayların dışına çıkmak bir seyirci olarak beni yoruyor. O nedenle bahsetmeden geçemek istemedim.

Sonuçta bu belgeselden amaç Amerikan halkına Müslümanların “korkulup kaçılacak” insanlar olmadığını göstermek. Ben yine de bu iki komedyenin motifini tam olarak anlayamadım: Acaba 1) Değişik bir etnik kökenden gelen müslümanlar oldukları için [kişisel güdüyle mi] böyle bir film yapmaya gerek duymuşlar? Yoksa 2) İslam dinini tanıtarak hayır mı yapmak istemişler? Motifleri pek açık değil.

Müslümanlar Geliyor isimli belgesel film 1.5 saat sürüyor. Filmde komediden çok konuşma var, ama okullarda tedrisata konularak, öğrencilere gösterilirse uzun vadede iyi mesaj verebilir.