Kadınlar İçin Felç Önleme Esasları

Birçok kadın meme kanseri ve risk faktörleri hakkında bilinçlenmiş olmasına rağmen, felç ve felç önleme konusunda pek bilgi sahibi değildir. Bu nedenle uzmanlar felç önlemeye yönelik esaslar oluşturdu. Ve tahmin edeceğiniz gibi, böylesi öneriler ilk kez bir araya getirildi. Okumakta olduğunuz ana esasları daha önce hiç bir yerde görmemiş olabilirsiniz! Okumanız, bilinçlenmeniz ve paylaşmanız dileğiyle.

Amerikan Felç Derneği, felci temel olarak şu şekilde tanımlıyor: Felç beyne oksijen ve besin götüren damarların tıkanmasıdır. Tıkanan damar çatlayabilir ki bu durumda beyne oksijen ulaşması engellenmiş olur. Dolayısıyla beyin hücreleri ölmeye başlar.. Ve tüm bunlar felç geçirmeye neden olur.

Şubat ayında yayınlanan Felç (Stroke) dergisindeki esaslara göre: “Kadınların risk faktörleri, erkeklerinkinden çok farklı değil..
Genel risk faktörleri:

Fakat kadınlara özgü birkaç farklı risk faktörü var ki bunlar doğum ve hormonlarla ilgili. Bilim insanlarının bulgularına göre kadınlar erkeklerden daha uzun yaşadıklarından, ömür boyunca felç geçirme riskleri erkeklerinkinden daha fazla. Kadınlar felçten sonra daha zor iyileşiyorlar. Ve bu nedenle uzun süreli bakıma ihtiyaç duyuyorlar. Bütün bu nedenlerden dolayı bilimciler kadınlar için özel felç önleme esasları geliştirdiler. Felç önleme esaslarının doğurganlık yıllarından itibaren göz önünde bulundurulması tavsiye ediliyor.

Kadınlar doğurganlık yıllarında, menopoz sırasında ve menopozdan sonra felç önleme konusunda nelere dikkat etmeli?
Felç kadın hayatında erken yaşlardan itibaren göz önünde bulundurulması gereken bir risktir. Yaşlandıkça risk artar çünkü yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi sorunlar belirmeye başlar. Hamilelikte felç pek yaygın değilse de, felç riski tam da bu dönemde belirir, ilerleyen yıllarda ise inme şeklinde ortaya çıkar. Örneğin hamilelikte eklampsi (gebelik toksemisi) olan kadınların daha sonraki yıllarda felç olma riski daha yüksektir. Bilim insanları doğum kontrol hapı kullanan kadınların orta yaşta felç riskinin yükseldiğini belirtiyorlar. Migren de felç için risk faktörü olarak biliniyor. Bütün bu nedenlerden dolayı kadınların felç önlemek için erken yaşlardan itibaren dikkat etmesi gereken noktalar var.

felc2
Kadınlar için felç önleme esasları:

  • Hamilelikten önce yüksek tansiyon riski taşıyan kadınların düşük dozlu aspirin terapisine başlaması öneriliyor. Aspirin terapisi hekim kontrolunda başlatılmalıdır. Hamilelik sırasında ise, doktor tavsiyesi ile kalsiyum almaya başlamaları gerekibilir.
  • Hamilelikte yüksek tansiyon sorunu yaşayan kadınların doktor gözetimi altında olması ve ilaç tedavisi görmesi öneriliyor.
  • Doğum kontrol hapı kullanmaya başlamadan önce, tüm kadınların, yüksek tansiyon sorunu olup olmadığının tespit edilmesi gerekiyor.
  • Migrenli kadınların sigarıyı bırakması tavsiye ediliyor.
  • 75 yaş üzeri tüm kadınların atrium kasılması (atrial fibrilasyon) testinden geçirilmesi öneriliyor.

Kadınlar da erkekler de felç riskinden uzak durmak için gerekli hayat tarzı değişikliklerine gitmelidir. Hazırlanan esaslar, özellikle, kadınların kardiyovasküler sorunlar ve felç konusunda daha duyarlı davranmalarına ve bilinçlenmelerine yardım edecektir.

Felçleri önlemek için ilk adımlar:

One thought on “Kadınlar İçin Felç Önleme Esasları”

Comments are closed.