Sosyal Medya Aptallaştırıyor mu?


Bu çalışma Royal Society İnterface Dergisinde yayınlanmış bilimsel bir araştırma özetidir. Araştırmanın amacı sosyal medyanın insanları aptallaştırıp aptallaştırmadığını anlamaktır.

Gereğinden fazla sosyal medya kullananlar, lütfen üzerine alınmasın ama çalışmanın sonuçlarına göre “sosyal medya aptallaştırıyor!”

Herşeyden önce herkes biliyor ki sosyal medya insanı verimsiz yapıyor. Yaş, eğitim düzeyi, dil, din, milliyet gözetmeksizin herkesin her an bağlantıya geçebildiği böyle bir ortamda verimsizliğin ötesinde ilişkiler gerçek yaşam ilişkileriyle karıştırılıyor. Dolayısıyla sosyal medya mutsuzluk da getiriyor. Bunun da ötesinde sosyal medya aptallaştırıyor.

Facebook’ta ya da Twitter’da harcanan zaman bizi nasıl aptallaştırıyor?

sosyalem3

Araştırmacıların bulgularına göre saatlerce oynanan online oyunlar değil aptallaştıran. Kitap okuma saatinden çalınan zaman da değil. Arkadaşlarla buluşup konuşurken öğrendiğimiz yeni şeylerden mahrum kalmak da değil aptallaştıran şey.. Peki bizi ne aptallaştırıyor? Kopye çekmek!

Araştırmacılar bu inceleme sırasında 5 “sahte” sosyal ağ oluşturdular. Bu ağlara değişik sayıda katılımcı tayin ettiler. Katılımcılardan bazıları yakın ve samimi bağlarla sıkı ilişkiler içindeydi ve bunlar büyük ağlarda yer alıyordu. Bazılarının bulunduğu ağlarda hem daha az takipçi vardı hem de ilişkiler serin ve mesafeliydi. Araştırmacılar katılımcılara zeka soruları sordular. Amaç sosyal bağları güçlü olanların doğru cevaba daha kolay ve çabuk ulaşıp ulaşamayacağını görmekti.

Sonuçlara göre daha çok bağlantısı olanlar daha çok doğru cevap verdi. Ancak cevaplar çalıntıydı! Bazı sorular tekrar tekrar soruldu, sosyal medyada doğru cevap veren kimselerin cevapları aşırıldı!  Yani yanlış cevap verenler bağlantılarının doğru cevaplarını çalarak kendi cevaplarıymış gibi kullandılar. Bu sayede akıllıymış gibi gözükseler de, daha sonra sorulan ve ilk kez gördükleri soruları yardımsız cevaplayamadılar.

Araştırmacılar bu bulgunun ardından şu soruyu sordular: Doğru cevap veren kullanıcıların bulunduğu sosyal medyada bulunmak, yanlış cevap verenlerin zaman içinde kendi kendilerine doğru cevap vermesine yardımcı oldu mu? Yani düşünmeyi öğrediler mi?

Cevap: Hayır

Kopyeciler, daha önce hiç görmedikleri bir soru sorulduğunda kendi kendilerine doğru cevaba ulaşamadılar.

sosyalem

Kısacası, grup içinde katılımcılar başarılı gözükse de kendi başlarına aynı başarıyı gösteremediler. Bu durumda sosyal medya bazı şeyler öğretse de insanları daha zeki olmasına yardımcı olmadı. Tam tersine aptallaştırdı çünkü adeta katılımcılar kaşıkla beslenmiş oldu. Düşünmeleri gerekmedi, analitik bulgulara yol açan sistematik düşünme kanalları açılmadı, yani beyin gücü kullanılmadığı için hücreler tembelliğe terk edildi.

Sonuç: Başlangıçta katılımcılar doğru cevap vermiş gibi göründüler çünkü cevaplar çalıntıydı. Oysa bu uzun sürmedi, kendi başlarına etkinlik gösteremediler ve uzun vadede sosyal medya aptalları çoğaldı.

Kaynakça: Inc.com

One thought on “Sosyal Medya Aptallaştırıyor mu?”

  1. Merhabalar
    Sosyal Medya Aptalları çoğalttığı gibi, boşa zaman kaybına ve insan sağlığının bozulmasına neden olmaktadır. Ayrıca açgözlülük nedeniyle manevi değerlerde de bozulmalar olmaktadır.
    Yüz yüze gelmeden yapılan görüşmelerde insani ve vicdani değerler yerleşmemiş ise yalan a sapmalar olmakta ve sonuç hüsran olmaktadır. Bu durumun düzeltilmesi gerekir.

    Hoşça kalın.
    Yusuf Yaman

Comments are closed.