Anneanneler Torunlarının Doğum Kilosunu Tayin Ediyor!



“Anneanneler doğacak torunlarının doğum kilosunu tayin ediyor” başlıklı bir yazı pek inandırıcı gelmiş olmayabilir! Öyleyse bebek bekleyen genç annelere bir soru: Kendi annenizin size hamileyken yedikleri, yeme alışkanlıkları ve beslenme yöntemleri; beklemekte olduğunuz bebeğinizin kilosunu etkileyebilir mi?
Evet, anneannenin hamileyken beslenme alışkanlıkları, torununun doğum kilosunu etkiliyor çünkü anneanne kendi kızına fizyolojik parmakizleri vermiş oluyor.
Şikago Üniversitesinde halihazırda devam etmekte olan bilimsel çalışma 1980’de başlatılmış. O yıllarda ana rahminde olan bir kız bebek, annesinin dengeli beslenmesinden etkilenmiş, bebekliği süresince annesinden doğru ve dengeli beslenme alışkanlıklarını almış oluyor. Bunlara bir bakıma fizyolojik parmakizi diyebiliriz ve izler anneden kızına geçiriliyor. Daha sonra genç anneden de bebeğine geçirilerek zincirin halkaları eklenerek gelen kuşaklara aktarılıyor.
Şikago Üniversitesinde yapılan çalışma kısaca şunu söylüyor: Bebeğin doğum kilosu, annesinin ana rahmindeki ve bebeklikteki yeme alışkanlıklarıyla doğrudan orantılıdır.
Yani, hamilelik sırasında yediklerinizden çok, bebekliğinizde yedikleriniz ve beslenme tarzınız kendi bebeğinizin doğum kilosunu belirliyor. Yanlış okumadınız!! Annenin bebeklikte beslenmesi ve anneannenin hamilelikte aldığı besinler yeni bebeğin kilosunu doğrudan etkiliyor. Anneannenin kendi hamileliğinde beslenme yöntemlerinin, torununun doğum kilosunu belirlediğine yönelik böyle bir çalışma ilk kez yapılıyor. Bu bulguların manifestosu şu şekilde özetlenebilir: Ana rahmindeki bebeğin sağlığı, gelecekteki nesilleri doğrudan etkiliyor.

Bu sonuçlara varırken bilimciler Filipinler gibi geçmiş yıllarda yetersiz beslenmiş ülkelerden kadınlar üzerinde inceleme yaptı. Son 20-30 yılda yeterince beslenmemiş toplumların yeni jenerasyonlarında doğum kilolarının düşük olduğu bulgulandı. Düşük doğum kilosu, doğum sonuçlarını direkt etkileyen ölçümlerden biridir.

Uzmanlar bebek bekleyen annelerin yedikleri yiyeceklerin miktarları konusunda daha rahat davranmalarını öneriyor. Tek kural: Dengeli ve sağlıklı yiyecekler tüketmek!
Şunu hiç unutmamak gerekir: Annenin bedeni besin taşıyan bir kaynaktır. Anne dengeli ve sağlıklı beslendiği sürece, tüketilen yiyeceklerin miktarına bakılmaksızın, bebek gerekli besinleri alabiliyor.
Anneanneler, kızınıza verdiğiniz yeme alışkanlıkları torununuzun doğum sağlığını etkiliyor! Bebek bekleyen anneler, taşıdığınız bebek gelecek kuşakların sağlığını tayin ediyor!

Hamileliğinde dengeli beslenmiş, sağlıklı seçimler yapmış tüm anneannelere ve annelere teşekkürler! Torunlara sağlıklı doğum ve yaşam dileriz..

Halk sağlığı bakış açısından hamileliklerle ilgili diğer yazılarıma ulaşmak için, arama kısmına ‘hamile’ kelimesi yazarak geniş boyutta arama yapabilirsiniz.