Baharatlar ve Yararları


Baharatlı yemek kültürümüze teşekkürler! Yemeklerde kullanılan baharatların yararları batı kültürünce yeni yeni anlaşılmaya başlandı. Üzerinde bilimsel araştırma yapılarak yararları ortaya çıkarılan birkaç baharat türünü paylaşıyorum.

Acı Biber:

Acı yiyecekler tüketen insanların diğerlerine oranla yüzde 75 daha az kalori aldığı tespit edildi. Acı yedikten sonra kişinin yağlı, tuzlu ve tatlı yiyeceklere olan arzusu azalıyor. Ayrıca acı yiyecekler vücut yağlarının daha çabuk yakılmasına yardımcı oluyor. Dolayısıyla kaloriler daha hızlı yakılıyor. Midesi sağlam kişilerin günde yarım tatlı kaşığı kadar acı tüketmesi öneriliyor.

acibiber

Zerdeçal

Ayuverdik yaklaşıma gönül vermiş bir Hintli arkadaşım (ayuverda olarak da bilinen ayuverdik iyileştirme metodu, bütüne yöneliktir ve Hindistan’da binlerce yıldır kullanılmaktadır) bol bol zerdeçal tüketmeyi önerir. Doğuda çok bilinen zerdeçal, batı hekimleri tarafından da onaylanmış durumda. Laboratuvar hayvanlarında yapılan deneylerde, zerdeçalın solunum yolları ile ilgili problemleri iyileştirdiği anlaşıldı. Zerdeçal, akciğerlere zarar veren sigara, egzoz, toz, duman ve diğer toksinlerin zararını azaltıyor. Nezle ve gripten dolayı tıkanan burnu ve solunum yollarını açmakta zerdeçala başvurmak öneriliyor. Bunun için günde iki veya üç kez, 2 tatlı kaşığı zerdeçal bir miktar karabiber ve kimyon ile karıştırılarak tüketilebilir. Duruma göre yemeğin içine konulabileceği gibi ılık süt ve bal karışımı ile de içilebilir. Zerdeçal Alzheimer hastalığına bile çözüm olabilirmiş!zerdecal

Biberiye, nane ve tarçın

Her ne kadar bilimsel araştırmalar daha başlangıç aşamasındaysa da, çıkan sonuçlar biberiye ve nanenin Alzheimer semptomlarını azalttığını gösteriyor. Ayrıca bu iki baharat beyin faaliyetlerini hızlandıryor ve yaşlanmaya bağlı hafıza kaybını önlüyor.  Tarçın da Alzheimer hastalarının beyin faaliyetlerini arttırıyor.  Araştırmacılar bu baharatları yemeklere eklemeyi öneriyorlar.biberiye

Biberiyenin bir başka yararı da mangal (barbekü) yaparken ortaya çıkan zararlı gazların etkisini azaltması. Yüksek ısılı mangalda yapılan etlerin üzerinde HCA diye bilinen toksinler birikiyor. Bu zararlı maddeler bağırsak, mide, akciğer, pankreas, göğüs ve prostat kanserlerine yol açıyor. İşte biberiye bu noktada işin içine giriyor! Kansas Üniversitesinde yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre mangalda pişirmeden önce etin biberiye ile ovulması HCA denilen zararlı maddenin ete sarılmasını yüzde 70 oranında düşürüyor. Araştırmacılar bunu antioksidanların toksinleri engellemesi olarak açıklıyor.

tarcin

Sonuç: Yukarıda sayılan baharatları yemeklerde kullanmaya devam edin. Sevdiğiniz diğer baharatları da kullanmayı bırakmayın. Tarçın kan şekerini ayarlıyor, unutmayın!

ilac niyetine baharatlar

One thought on “Baharatlar ve Yararları”

  1. Teşekkürler sevgili Fatoş,kalemine sağlık.

Comments are closed.