8 Mart Uluslararası Kadın Günü


Uluslararası Kadınlar Günü her yıl 8 Martta kutlanır. Günün anlam ve önemini paylaşmak üzere siyasetçi, işletmeci, eğitimci, girişimci, sanatçı, edebiyatçı birçok kadın lider konuşmalar yapar, tartışmalara katılır. Seminerler, konferanslar, yemekler, TV programları, paneller ve tartışmalar hep kadının toplumdaki yerini irdeleyen konuşmalar ve sorularla çerçevelenir.

Kadın konusu ülkenin konumuna, coğrafyasına, etnik kökenlerine ve tarihi geçmişine bağlı olarak değişebilir. Bazı ülkelerde Kadın Günü duyulmamış bir şeydir. Kimi ülkelerde çocuk gelin trajedisi ön plana çıkarken diğerlerinde kadına şiddet işlenir. Bazı ülkelerde en büyük sorun seks köleleri ve HIV/AIDS iken, diğerlerinde ön plana çıkan konu kızların küçük yaşlarda fen bilimlerini seçmeye yönlendirilmesi gibi daha hafif konulardır. Amerika’da kadınların bilim ve teknolojiye daha çok katılımı her sene en çok konuşulan konulardandır. Bununla birlikte inovasyon, girişimcilik, medya, eğitim ve kariyer fırsatları da hem genç kadınları etkilemek hem de diğerlerini takdir etmek için sürekli tartışılır.

Kadın Günü dendiğinde İnternet’te dolaşan kadın sözleri düşünülmemelidir. Biraz daha yapıcı ve yaratıcı olunabilir! Örneğin okullarda o gün için verilecek dersler, davet edilecek konuşmacılar, hazırlanacak yarışma programları ve paylaşılacak sunumlar kadının toplumdaki önemini genç dimağlara zerk etmek için iyi fırsatlardır. Kadının aile yaşamına etkisi, geleceğe katkısı ve her kadının aslında birer lider olduğu anlatılmalıdır. Kadın Gününe odaklanmak, kadının topluma katkısını takdir ederek ve eksikliklerin giderilmesine yönelik beyin fırtınalarıyla olmalıdır.

Bazı ülkelerde Kadın Günü resmi tatildir. Bunlara örnek olarak Azerbeycan, Ermenistan, Kazakistan, Belarus, Moldova, Rusya ve Ukrayna verilebilir. Bu ülkelerde Kadın Günü kutlamak amacıyla hükümet daireleri, işletmeler, okullar bir günlüğüne kapatılır. Bu ülkelerin çoğunda kadınlar için sokak gösteri ve fener alayları düzenlenir.

kadin

1911’den beri kutlanan Kadınlar Günü sayesinde kadını korumak ve güçlendirmek adına adımlar atıldı. Fakat Birleşmiş Milletlerin açıklamasına göre, dünyanın hiç bir yerinde kadınlar erkeklerin sahip olduğu hakların ve fırsatların tamamına sahip değil! Dünyanın 1.3 milyar yoksulunun ezici çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Kadınlar erkeklerle aynı işte çalıştığında bile ortalama yüzde 30 ila 40 daha düşük para kazanıyor. Kadınlar daima şiddet gören cinsiyet ve aile geçişimsizliği nedeniyle sakatlanan ya da ölenler de hemen her zaman kadınlar.

Uluslararası Kadın Gününün renkleri beyaz ve mor. Sembolü ise Venüs. Tahmin ettiğiniz gibi, Venüs kadını, verimi ve üretkenliği temsil ediyor. Bu yazı ile, evini, işini ve ailesini dengeleyen sağlıklı, neşeli ve bilinçli tüm kadınlara mutlu bir kadınlar günü diliyorum!