Mutluluk Bilimi


Bilim dallarına mutluluk da mı eklenmiş? Belki de.. Acele etmeyin!! Mutluluk biliminin ne olduğunu yazı boyunca anlayacaksınız. Tüm yazıyı okumak isetemezseniz, en altta kısa bir açıklama yapılmıştır.

Mart ayının 20’si, Uluslararası Mutluluk günü tayin edilmiştir. Mutluluk senede bir gün kutlanacak birşey değil ama özellikle bu tarihte mutluluk konusuna yoğunlaşmak ve yılın diğer günleri uygulamak, “sürekli mutluluk” için bir ilk adım olabilir.

Gerçekte 20 Mart, baharın ilk günüdür. Mutluluk gününün böyle manalı bir tarihte kutlanması bile mutluluk hissetmek için bir başlangıç, öyle değil mi?

Bildiğiniz gibi bilimciler her konuda araştırmalar gerçekleştiriyorlar, mutluluk bu konulardan sadece bir tanesi. Mutluluğu tanımlayan elementleri gözden geçiren araştırmacılar, çocukların mutluluğuna katkı sağlayan şeylere bakmışlar. Araştırmayı çocuklar üzerinde yaparak, bir anlamda bunu şablon olarak kullanarak yetişkinler boyutunda çıkarımlarda bulunmuşlar.

cocuklar

Araştırmacıların gözlemlediği konular; kızgınlık, sosyal ilişkiler, küsmek, kıskançlık ve maneviyat olarak belirlenmiş. Bu konular çocuklar üzerinde incelendikten sonra yetişkinler için mutluluk öğeleri belirlenmiş.

Araştırmacılar “mutluluk” olgusunu ilk kez araştırmıyorlar. Psikoloji bilimi mutluluğu uzun zamandır inceliyor. Fakat psikoloji incelemeler sırasında temelde şu sorularla yaklaşır: “Seni mutsuzluğa iten nedir? Bu sorunu nasıl çözebilirsin?” Oysa yeni yapılan araştırmalarda odak noktası: “Seni mutlu eden nedir? Mutluluğunu diğerlerine de bulaştırabilir misin?”

arkadaslarla4

Bilim mutluluğa nasıl ulaşacağımızı söylemiş.. Peki nasıl ulaşabiliri?

Herkes için geçerli “tek” bir çözüm yok elbet! Birisini mutlu eden şey, diğeri için anlamsız olabilir. Fakat genelde sosyal ilişkilerinde başarılı olan kişiler mutlu olduklarını söylüyor. Bunu söylerken unutulmaması gereken şey arkadaşlıkta kafa sayısının öneminin olmadığıdır. Sahip olduğu arkadaşlarıyla tatmin edici ilişkiler içinde olanların çoğunluğu mutlu olduğunu söylemiş. Ek olarak, doğadan hoşlanan, doğanın güzelliklerine hayranlık duyan ve bu güzelliklerde zaman harcayan kimseler de mutlular arasından çıkmış. Ayrıca sosyal fayda peşinde koşan, başladığını bitiren, amaca ulaşmak için gayret sarfeden kişiler ve maneviyata değer veren kişiler de mutlu olduklarını söylemiş.

Yukarıda sayılan ve mutluluk kaynağı olarak değerlendirilen bilimsel bulguları uygulamak isteyenlere uzmanların önerileri:

  • Sevdiğiniz arkadaşlarla piknik yaptığınızda, doğada yürüyüşler de yapın.
  • Gönüllü çalışmalara katılın ve yakın arkadaşlarınızı da bulunduğunuz gönüllü çalışma ortamlarına taşıyın.
  • Yapılacaklar listesi hazırlayın, her bitirdiğiniz işe bir çapraz atın ki görsel olarak amaca ulaştığınızın ayırdına varın.
  • Arkadaşlarla aktiviteler sırasında inançlar doğrultusunda şiir, şarkı, dua,ve güzel sözler paylaşın.

arkadaslarla

Mutluluk Bilimi Nedir?

Mutluluk bilimi dediğimiz şey aslında pozitif psikolojiden başka birşey değildir. Geleneksel psikoloji eksiklere ve yanlışlara bakar. Bu tür çalışmalar gerek yok denmiyor tam tersine bunlar hala gerekli ve önemlidir. Olumsuzluğa, eksik ve yanlışlara bakan bilimsel çalışmaların amacı problemleri anlamak ve çözmektir. Buna karşılık pozitif psikoloji doğrulara ve olması beklenen şeylere odaklanır. Pozitif psikoloji “biraz daha” fazla gayret göstermeye yönlendirir. Yani mutluluk bilimi güçlü olduğumuz yanlara yoğunlaştırır, zayıf yanımıza değil. Bununla birlikte motive ederek daha iyiye ulaşmaya olanak tanır.

 

2 thoughts on “Mutluluk Bilimi”

  1. HAYATA POZİTİF BAKMALI DERKEN NE KADAR DOĞRU BİR ŞEY YAPMIŞ OLUYORUZ..TABİİ BUNUN İÇİNDE YAPILMASI GEREKENLERİ DE YAPALIM Kİ FAYDALANALIM..

  2. MUTLULUK BİLİMİ= POZİTİF PSİKOLOJİ MUTLULUK….? SADECE POZİTİF PSİKOLOJİYE SAHİP OLMAK..? BENİ BAŞKALARININ MUTLULUĞU; KENDİMİN MUTLULUĞUNDAN DAHA ÇOK MUTLU EDER..!?
    Yüreğinize sağlık sevgi ile kalın..!?

Comments are closed.